Etablering av PCI-tilbud ved Nordlandssykehuset Bodø

Styret i Helse Nord RHF besluttet i møte 13. desember 2017 at det skal opprettes et tilbud om PCI-behandling ved Nordlandssykehuset Bodø. På denne siden finner du mer informasjon, fremdriftsplan og møtereferater fra arbeidet med denne etableringen.

PCI (illustrasjon)

Bakgrunn og begrunnelse for prosjektet

Saken er redegjort for i følgende styresaker:
Styrets vedtak legger rammer for arbeidet med etableringen (styrevedtak av 13. desember 2017):

1. Styret i Helse Nord RHF vedtar å opprette et PCI-tilbud ved Nordlandssykehuset Bodø i en senter-satellitt-modell fra det regionale PCI-senteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge Tromsø.

2. PCI-behandlingen ved Nordlandssykehuset Bodø etableres som dagtilbud med planlagt oppstart i 2019. Det forutsettes at etableringen av et PCI-tilbud i Bodø ikke svekker Universitetssykehuset Nord-Norge HFs posisjon som universitetssykehus i regionen. Styret ber adm. direktør om å gjennomføre en evaluering av tilbudet innen fem år etter styrevedtaket.

3. Styret ber adm. direktør om å organisere etablering og implementering av et PCI-tilbud ved Nordlandssykehuset Bodø som et regionalt prosjekt. Styret ber adm. direktør om å utarbeide en tydelig milepælsplan for gjennomføringen av etableringen av et PCI-senter i Bodø. Det er en forutsetning at det hjertemedisinske miljøet ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF styrkes, før igangsetting av PCI-tilbudet i Bodø.

4. Styret forutsetter at innsatsen for å øke andelen pasienter som får prehospital trombolyse prioriteres, og pasientflyten i hele behandlingskjeden forbedres i regionen - som en del av det regionale prosjektet.

5. Videre bes adm. direktør om å sørge for at Universitetssykehuset Nord-Norge Tromsø og Nordlandssykehuset Bodø styrkes med ekstra stillinger (herunder overleger innen kardiologi, leger i spesialisering, spesialsykepleiere, merkantil ressurs) ved hjertemedisinsk avdeling for å delta i oppbyggingen av nytt PCI-tilbud og Universitetssykehuset Nord-Norge HF for å ivareta utdanning og forskning. Investeringskostnadene ved Nordlandssykehuset Bodø og lønnsmidlene til de ekstra stillingene i begge helseforetak tilføres fra Helse Nord RHF.

6. Økonomiske tilpasninger for foretaksgruppen som helhet justeres i økonomisk langtidsplan og i årlige budsjetter, første gang i mai 2018. Styret forutsetter at Universitetssykehuset Nord-Norge HF ikke blir økonomisk skadelidende som følge av etableringen av et PCI-tilbud ved Nordlandssykehuset Bodø.

7. Styret ber adm. direktør om å sørge for at det utarbeides regionale retningslinjer for behandling av pasienter med NSTEMI, jf. anbefaling fra klinisk fagrevisjon.

Prosjektets mål

Å etablere et dagtilbud for PCI-behandling ved Nordlandssykehuset Bodø innen utgangen av 2019.

2.1 Prosjektets avgrensninger
Prosjektet inkluderer ikke punkt 4 og 7 i styrevedtaket som omhandler prehospitale tjenester og utarbeidelse av retningslinjer for behandling av NSTEMI. Vedtakspunkt 4 vil kjøres som eget prosjekt, og vedtakspunkt 7 ivaretas av fagråd for hjertemedisin.

Beskrivelse av tiltak og nødvendige arbeidsoppgaver

For å lykkes med etableringen er det identifisert følgende nødvendige forutsetninger:

Beskrivelse av tiltak og nødvendige arbeidsoppgaver.pdf

Organisering, roller og ansvar

Prosjekteier
  • Lars Vorland, administrerende direktør, Helse Nord RHF

Prosjektstyre
  • Randi Spørck, leder og prosjektkoordinator, seksjonsleder somatikk, Helse Nord RHF
  • Einar Bugge, konstituert viseadministrerende direktør, UNN
  • Kristian Bartnes, klinikksjef Hjerte lunge klinikken, UNN
  • Beate Sørslett, medisinsk direktør, Nordlandssykehuset
  • Olaug Kråkmo, klinikksjef medisinsk klinikk, Nordlandssykehuset
  • Baard Einar Martinsen, konserntillitsvalgt
  • Bengt Ole Larsen, konsernverneombud
  • Brukerrepresentant fra Regionalt brukerutvalg, Arne Ketil Hafstad

Prosjektgruppe/prosjektdeltakere
  • Thor Trovik, UNN, prosjektgruppeleder
  • Amjd Iqbal, seksjonsoverlege invasiv kardiologiUNN
  • Truls Myrmel, Professor kardiovaskulær medisin, og overlege thoraxkirurgi, leder av hjerte-lungeklinikkens forskningsutvalg, UNN
  • Tor Magne Gamst, seksjonsoverlege thoraxanestesiolog, UNN
  • Andreas Kristensen, invasiv kardiolog, UNN (plasstillitsvalgt DNLF (overlegeforeningen)
  • Linn Tangen, klinikkverneombud, UNN
  • Siw Anita Lillevik, avdelingsleder card,lab, UNN
  • Hanne Bjørnstad, avdelingsoverlege hjertemedisin Nordlandssykehuset
  • Anders Hovland, kardiolog, Nordlandssykehuset
  • Knut Tore Lappegård, Nordlandssykehuset
  • Hallvard Cock, avdelingsleder hjertemedisin Nordlandssykehuset
  • Lege i spesialisering – Nordlandssykehuset
  • Rita Elisabeth Karlsen, klinikkverneombud NSF, Nordlandssykehuset
  • Bente Arntzen, klinikktillitsvalgt, Nordlandssykehuset

Referansegruppe

Prosjektstøtte
  • Jann Georg Falch, rådgiver fagavdelingen, Helse Nord RHF
  • Anne May Knudsen, kommunikasjonsdirektør, Helse Nord RHF

Rollebeskrivelser (prosjektveiviseren.no)

Hele styringsdokumentet (pdf)

Styringsdokument utkast PCI 2 28 april 2018 .pdf

Møtereferater prosjektgruppe

Møtereferater prosjektstyremøter

Fant du det du lette etter?