We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.
logo Helse Nord
A group of people in a lab

Avtalespesialister

Avtalespesialister er legespesialister og psykologspesialister som har driftsavtale med det regionale helseforetaket. Helse Nord RHF har driftsavtaler med om lag 90 avtalespesialister, og de står for en stor del av den polikliniske aktiviteten i spesialisthelsetjenesten.

Avtalespesialistordningen er regulert gjennom Statsavtalen, Rammeavtalen inngått mellom de fire regionale helseforetakene og Den norske legeforening/Norsk Psykologforening, individuell avtale og samarbeidsavtale mellom avtalespesialisten og det aktuelt helseforetak.
 
Avtalespesialisten skal bidra til å oppfylle sørge-for-ansvaret til Helse Nord RHF. Det innebærer bl.a. at avtalespesialisten skal foreta undersøkelser, diagnostikk og behandling i samsvar med regionale og nasjonale mål og prioriteringer og lovverk, jf. rammeavtalens punkt 4.1. I sørge for-ansvaret er det en forventning om at avtalespesialistene skal bidra til å redusere ventelistene ved aktuelt helseforetak.
 

For pasienter og henvisere

Nedenfor følger en oversikt over avtalespesialistene sortert etter fagområde:

Hudlege

Gynekolog

Indremedisin (hjerte-, lunge- og fordøyelsessykdommer)

Psykolog

Psykiater

Urolog

Øyelege

Øre-, nese- og halslege

​Informasjonstjenesten- Velg behandlingssted

Informasjonstjenesten Velg behandlingssted har informasjon om hvilke tjenester/tilbud de ulike avtalespesialistene har.
Du kan ringe kontoret på telefon 24 24 05 00.
 
Pasienter har rett til å velge behandlingssted. Se oversikt over alle undersøkelser og behandlinger på sykehusene på helsenorge.no. Avtalespesialistene står ikke oppført i denne oversikten.

For helseforetakene

Det skal inngås samarbeidsavtale mellom helseforetaket og avtalespesialister i henhold til Rammeavtalens § 1.3. Det er en forventning om at helseforetakene tar initiativ overfor avtalespesialisten.  

Mal samarbeidsavtale rettighetsvurdering i felles henvisningsmottak PHV (Word)

Mal samarbeidsavtale mellom avtalespesialister og helseforetak/andre institusjoner SOMA (Word)

Veileder til samarbeidsavtaler (PDF)

For avtalespesialister

Senioravtale er regulert i Rammeavtale mellom de regionale helseforetakene og Den norske legeforening om avtalepraksis for legespesialister, heretter kalt Rammeavtalen.

Lege over 60 år har rett til å få dele sin praksis med henblikk på nedtrapping i en periode på maksimalt 5 år. Det kan i hovedregel ikke søkes om seniorordning etter fylte 70 år. Legene i en senior-/ juniorordning må drive praksisen fra samme lokaler. Du må søke om senioravtale i god tid før ønsket oppstart, da det tar tid fra søknad er mottatt til man kan forvente å ha en junior på plass.

Helse Nord RHF vurderer og beslutter om hjemmelen skal opprettholdes. Som hovedregel videreføres hjemmelen med samme lokasjon og spesialitet, men det gjøres en vurdering i hvert tilfelle og Regional plan for avtalespesialistområdet i Helse Nord RHF legges til grunn, sammen med vurdering av behov i samråd med helseforetakene. 

Helse Nord RHF fastsetter hvem som tilbys avtalehjemmel, basert på kvalifikasjonsprinsippet. Hjemmelen kunngjøres og tildeles etter de samme reglene som ved en full overdragelse, jfr.  Rammeavtalen. Seniors vurderinger av hvilken lege som skal få tilbud skal tillegges stor vekt, så lenge senior har lagt vekt på saklige kriterier. Med saklige kriterier menes

  • faglig kompetanse
  • erfaring
  • samarbeidsevner
  • personlig egnethet
  • evne til å drive selvstendig virksomhet

Her følger informasjon om Helse Nord RHF`s forvaltning ved søknad om permisjon for faglig oppdatering etter minst 5 år i avtalespesialistpraksis, og anbefalt fremgangsmåte ved søknad om slikt fravær og bruk av vikar. 

(lenke til søknadsskjema kommer)

Det er Rammeavtale mellom de regionale helseforetakene og Den norske legeforening om avtalepraksis for legespesialister som regulerer rettigheter til fravær og bruk av vikar i avtalespesialistpraksis. Man skiller mellom fravær etter tre hovedårsaker; fravær i hht omfanget av praksis etter § 9.2 (inntil 8 uker per år uten bruk av vikar), rettighetsbasert fravær i hht § 9.6 og samtykkebasert fravær.
 

Fravær i hht § 9.2 i Rammeavtalen: 

Rammeavtalen beskriver at fullt driftstilskudd forplikter hjemmelshaver til å ha drift i 37,5 timer per uke i minst 44 uker per år. Dette gir inntil 8 uker til disposisjon for avvikling av ferie og fravær til kurs / kongresser / konferanser. Helse Nord RHF legger til grunn at hjemmelshaver organiserer seg slik at ferier, deltakelse på kurs / konferanser / kongresser og liknende planlegges og avvikles i henhold til denne bestemmelsen. Ved slikt fravær har hjemmelshaver ikke rett til å ta inn vikar i praksisen og det er ikke nødvendig å søke om permisjon til denne type fravær innenfor rammen av 8 uker per kalenderår.
 

Rettighetsbasert fravær i hht  § 9.6 i Rammeavtalen omfatter følgende årsaker:

a. Eget sykefravær
b. Fravær pga sykt barn
c. Permisjon knyttet til svangerskap / fødsel og adopsjon
d. Fravær ved militære repetisjonsøvelser 
e. Fravær ved arbeid relatert til tillitsverv
f. Fravær for faglig oppdatering etter minst 5 år i praksis
 
Ved rett til fravær etter punktene 2) a - f har legen også rett til å ta inn vikar for å dekke fraværet. Det er Helse Nord RHF som godkjenner vikaren. Helse Nord RHF legger til grunn at vikaren må inneha norsk autorisasjon, norsk spesialistgodkjenning i aktuelle spesialitet og at vikaren ikke kan være over aldersgrensen på fylte 72 år.
 

1) Samtykkebasert fravær: 

Alt annet fravær enn det som er skissert ovenfor krever samtykke fra Helse Nord RHF. Ved søknader om permisjon som ikke er rettighetsbasert etter Rammeavtalens § 9.6 (listet opp under punkt 2) ovenfor her), må legen redegjøre for årsaksforholdene som skal legges til grunn for saksbehandling av søknaden, og det må foreligge en saklig begrunnelse for søknaden. Feriereiser, deltakelse på kurs og kongresser faller ikke inn under dette punktet. Spesielle sosiale forhold og sykdom i nærstående familie kan falle inn under saklig begrunnelse, men det vil gjøres en skjønnsmessig vurdering av dette basert på den mottatte redegjørelsen i hvert konkrete tilfelle. 
 

Fremgangsmåte ved søknad om fravær og bruk av vikar: 

For at Helse Nord RHF skal kunne realitetsbehandle din søknad om permisjon, ber vi deg om å opplyse om under hvilket punkt ovenfor du søker om permisjon, og om du ønsker å benytte vikar i permisjonstiden Du må også vedlegge den nødvendige dokumentasjonen ved for eksempel sykefravær, samt bekreftelse fra vikarens hovedarbeidsgiver ved bruk av vikar. Dersom du evt sender selve sykemeldingen per post ber vi om at dette opplyses i søknaden, da postgangen kan være et forsinkende ledd i saksgangen. 
 
Følgende opplysninger og dokumentasjon må være oss i hende før vi kan saksbehandle søknaden om permisjon og bruk av vikar: 
  1. Under hvilket punkt søker du permisjon? Det er nødvendig med utdypende informasjon avhengig av hvilket av punktene du søker i hht, ref teksten ovenfor her. 
  2. Dokumentasjon ihht de forskjellige årsakene under punkt 2) a – f (Sykemelding, egenerklæring, innkalling til repetisjonsøvelse, etc)
  3. Hvilken periode/ hvilke dager søker du om permisjon for, fra og med dato til og med dato
  4. Dersom du søker om deltidspermisjon, hvor stor andel (%) søker du permisjon fra
  5. Vikarens navn
  6. Vikarens HPR-nummer
  7. Bekreftelse fra vikarens hovedarbeidsgiver på at de aksepterer at vedkommende er vikar
Det er utarbeidet et eget søknadsskjema for fravær, og et opplysningsskjema ved bruk av vikar. Opplysningene sendes samlet på epost til Helse Nord RHF.

Jf. Punkt 2) a-f, hvor det kreves dokumentasjon i form av sykemelding eller egenerklæring fra lege ber vi om at dette sendes via sikker løsning. Helse Nord RHF bruker tjenesten eDialog, slik at både virksomheter og privatpersoner kan sende oss henvendelser via en sikker kanal.

Gå til eDialog

Dette må føres inn som mottaker av dokumentet:

Helse Nord RHF
Postboks 1445, 8038 Bodø

Organisasjonsnummer: 883 658 752

Når saken er ferdigbehandlet og vikaren er godkjent vil du som hjemmelshaver motta et svar fra oss. Dette svaret må vikaren laste opp ved søknad til Helfo om refusjon for vikarperioden. Dette gjøres via HELFO.
 
(Søknadsskjema kommer)

Helse Nord RHF dekker utgifter til bruk av tolk i avtalepraksis. Det er inngått nasjonale rammeavtaler for tolketjenester med to leverandører. Avtalespesialistene skal benytte disse rammeavtalene for oppdrag som er omfattet av driftsavtalen med de regionale helseforetakene. 
Følgende leverandører er tildelt kontrakt med Sykehusinnkjøp HF: 
 
  • Tolkenett AS 
  • Salita Tolke- og Translatørtjeneste AS 
 
 
Ved spørsmål om bruk av avtalen eller andre tilbakemeldinger - send e-post til: avtaleforvaltning@sykehusinnkjop.no.
 
Helse Nord RHF er bundet av de avtaler som inngås etter anbud, og dekker ikke utgifter til tolketjeneste fra andre leverandører.

Helse Nord RHF fastsetter lokalisering av avtalepraksis innen gitt område spesifisert i individuell avtale.
 
Praksisen skal drives fra velegnede lokaler og være tilrettelagt og tilgjengelig for forflyttningshemmede jfr. Rammeavtalen § 6.3.
 
Når det gjelder flytting av praksis, reguleres dette i Rammeavtalen § 6.4.
 
Flytting av praksis etter avtalespesialistens ønske kan ikke skje uten RHF sitt samtykke. RHF kan ikke nekte flytting når denne er uten konsekvenser for den geografiske fordelingen av spesialister i vedkommende fag.
 
Søknad og eventuell annen dokumentasjon sendes samlet på epost til Helse Nord RHF.

Helse Nord RHF skal motta EHF-faktura fra alle leverandører som har mulighet til det.

Informasjon om EHF-faktura på våre nettsider for leverandører​

Hvis leverandører må sende faktura på annen måte, kan den sendes på e-post (som pdf) eller som brevpost.

​Faktura på e-post

NB! Faktura kan sendes som vedlagt PDF-fil til adressen under. (Andre filformater godtas ikke.) Ved e-post skal det kun være én faktura m/vedlegg i hver pdf-fil.​​​

E-postadresse: invoice.3230@kollektor.no

Faktura i brevpost

Fakturaadresse: 
Helse Nord RHF
Fakturamottak
Postboks 3230
7439 Trondheim

Helse Nord RHF: 883 658 752

All saksbehandling skal foregå skriftlig.

Vi saksbehandler ikke via telefon.

Send oss en epost

Henvisning til legespesialist

Avtalespesialistene er privatpraktiserende leger eller psykologer som får driftstilskudd fra staten. Avtalespesialistene kan tilby deg vurdering og behandling ved henvisning fra din fastlege eller annet helsepersonell med henvisningsrett. Uten henvisning gjelder ikke spesialistens driftsavtale og du må selv dekke all behandling.
Les mer på helsenorge.no
Colourbox.com

Felles henvisningsmottak for psykisk helsevern voksne

Helse Nord RHF har felles henvisningsmottak i psykisk helsevern for voksne. Hensikten er å koordinere arbeidet mellom helseforetakene og avtalespesialistene i regionen.
Felles henvisningsmottak for psykisk helsevern
Mann hos psykolog
Last updated 12/23/2024