We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.
logo Helse Nord

Hva er Tørn-programmet?

Tørn-programmet skal bidra til å styrke systematisk forbedringsarbeid og erfaringsdeling, samt samarbeid på tvers av helseforetakene for bedre bruk av kompetanse og personell.

Spesialisthelsetjenesten i Nord-Norge er helt avhengig dyktige ansatte. Hver og en av dem betyr mye for pasientene, for arbeidsmiljøet og for at Helse Nord skal levere gode helsetjenester til befolkningen.

Fagfolkene er utvilsomt vår viktigste verdi. Men det er også der vi har de største utfordringene: Vi klarer ikke å rekruttere og beholde nok folk innenfor alle fagområder. Konsekvensene for pasientene er lange ventetider og fristbrudd. For sykehusene betyr det høye utgifter til vikarinnleie og fristbrudd.

Helsepersonellkommisjonen understreker at vi ikke kan kjøpe eller oss ut av bemanningskrisa. De skriver blant annet følgende i sin rapport: 

Knapphet på helsepersonell gjør at det er viktig å være bevisst på hva disse skal gjøre og ivareta i løpet av en arbeidsdag.
NOU 2023: 4 Tid for handling

 

Hovedårsaken til utfordringen er at vi blir stadig flere eldre som trenger helsehjelp, samtidig som vi blir stadig færre yngre som kan jobbe i helsetjenesten.

Skal vi i Helse Nord klare å levere gode helsetjenester til den nordnorske befolkningen også i fremtiden, er vi nødt til å tenke nytt. Det er dette Tørn-programmet skal bidra til.

Tørn-programmet skal bidra til å styrke systematisk forbedringsarbeid og erfaringsdeling, samt samarbeid på tvers av helseforetakene for bedre bruk av kompetanse og personell. 

For eksempel gjennom:

Organisering

Arbeidet med Tørn-programmet i Helse Nord ledes av en regional l Tørn-koordinator. Koordinatoren har ansvaret for fremdrift og oppfølging av aktivitetene i Plan for Tørn i Helse Nord 2024-2026.

Regional koordinator deltar også i en tverregional programgruppe ledet av Helse Sør-Øst for å sikre erfaringsutveksling og samarbeid på tvers av regionene.

Videre er det etablert en regional programgruppe med representanter fra Helse Nord RHF og lokale Tørn-koordinatorer fra helseforetakene.

Initiativ og tiltak knyttet til Tørn-programmet har innvirkning på hele regionen. Hovedansvaret for oppfølging i Helse Nord RHF er underlagt HR-direktør.

Det er etablert en lokal Tørn-koordinator i hvert av helseforetakene i Helse Nord. Sammen med representanter fra Helse Nord RHF utgjør de den den regionale programgruppa.

De lokale koordinatorene i hvert foretak vil ha en viktig rolle, med ansvar for å kartlegge og følge opp pågående arbeid i det enkelte foretak.

Eksisterende miljøer som jobber med kvalitetsforbedring, kompetanseutvikling og kompetanseportalen, vil være viktige støttespillere i dette arbeidet.

Ved å integrere disse ressursene i oppfølgingen av initiativ gjennom Tørn-programmet kan vi sikre en mer helhetlig tilnærming som utnytter lokal kompetanse og erfaring, samtidig som teamene får den nødvendige støtten for å lykkes med forbedringsarbeidet.   

 

Tørn har vært et prosjekt for kommunene via KS. Fra revidert statsbudsjett 2023 ble det bestemt at prosjektet utvides til et program som skal dekke hele helsetjenesten.

KS, de regionale helseforetakene og Helsedirektoratet skal sammen jobbe for å realisere programmet gjennom tre delprogram:

  • KS skal lede delprogrammet for de kommunale helse- og omsorgstjenestene

  • De fire regjonale helseforetakene skal lede delprogrammet for spesialisthelsetjenesten

  • KS har ansvar for å lede delprogrammet for samhandling mellom de kommunale helse- og omsorgstjenestene og spesialisthelsetjenesten, i tett samarbeid med de regionale helseforetakene.

Arbeidstakerorganisasjonene involveres i delprogrammene der det vurderes som hensiktsmessig.

Programstyret består av to representanter fra KS, to representanter fra RHF-ene og én representant fra Helsedirektoratet. Helsedirektoratet har en samordningsfunksjon i programmet. Programstyret utarbeider mandat for programmet og delprogrammene etter føringer fra departementet.

Organisering av delprogram spesialisthelsetjenesten

Timeline
Slik et Tørn-programmet i spesialisthelsetjenesten organisert.

Ledelse av programgruppen går på omgang. Helse Sør-Øst RHF har ansvaret i 2023-2024. Deretter følger i rekkefølge Helse Vest, Helse Midt og Helse Nord.

Nasjonalt består satsingen, i tillegg til delprogrammene Tørn-kommune og Tørn-spesialisthelsetjeneste, også av delprogrammet Tørn-samhandling som skal ledes av KS.

 

Finansiering

Tørn-programmet finansieres gjennom en tilskuddsordning som forvaltet av Helsedirektoratet. Fordelingen av midlene på delprogrammene avtales i programstyret.

Tilskuddsutbetalingen gjennomføres av Helsedirektoratet gjennom rammetildelinger til KS og RHF-ene.

Fordelingen av midler til prosjekter håndteres innenfor delprogrammene av henholdsvis KS og de regionale helseforetakene. 

Det skal settes av midler til følgeevaluering, og gode prosjekter og resultater skal synliggjøres.

Last updated 10/31/2024