Malawi er et land med mange utfordringer innen helse. Den forventede levealderen er i overkant av 50 år og det er en kritisk mangel på helsepersonell.
Helse Nord RHF startet i 2011 opp et tuberkuloseprosjekt i Malawi. Prosjektet har fått navnet Helse Nord Tuberculosis Initiative og er så langt planlagt videreført til 2024.
Målet er å bygge lokal forskningskapasitet som er bærekraftig, av ypperste kvalitet, og som bidrar direkte til lokal og internasjonal tuberkulosekontrollpolitikk og praksis.

Collefe of Medicine ligger i byen Blantyre i Malawi (foto: David Davies)
Tuberkulose (TB) er en alvorlig sykdom forårsaket av tuberkulosebakterien. Lungetuberkulose er smittsomt. Tuberkulose er den smittsomme sykdom som på verdensbasis tar flest liv (flere enn HIV/AIDS og flere enn malaria).
I 2015 var det ca. 10,4 millioner nye tuberkulosetilfeller i verden, og ca. 1,4 millioner mennesker døde av tuberkulose samme år. I tillegg døde ca. 0,4 millioner HIV-smittede av tuberkulose, men HIV/AIDS oppgis da som dødsårsak. En som er HIV-smittet, har betydelig økt sjanse for å bli syk av tuberkulose. Forekomsten av HIV-assosiert TB er høy i Malawi. Det er høy dødelighet ved denne tilstanden, særlig blant barn og unge.
Noen av resultatene til Helse Nords tuberkuloseprosjekt i Malawi
God diagnostikk = god forskning
Ved starten av HNTI ble det satt i gang omfattende studier ved aktiv oppsøkende virksomhet til befolkningen i tettbefolkede områder i Blantyre for å påvise tuberkulose og også tilby selv-testing for å påvise mulig HIV-smitte.
Ved påvist sykdom blir behandling startet. Resultater fra studiene gir grunnlag for organisering av diagnostikk og behandling. Det etableres gode rutiner som gjennomføres regelmessig.
God diagnostikk er sentralt for å drive god forskning som kan generere ny kunnskap, og den er viktig for å optimalisere behandlingen til pasientene.
Bedre laboratorieutstyr og opplæring
Tidlig prøvesvar, og derved tidlig start av behandling, kan bidra til mindre smittespredning.
smittespredning og etter hvert til redusert forekomst av tuberkulose.
Ved College of Medicine var det et laboratorium med enkelt utstyr for diagnostikk av tuberkulose.
Gjennom Helse Nords prosjekt er det kjøpt inn nytt utstyr til dette laboratoriet. Til dyrkning av tuberkulosebakterier i kultur brukes flytende medier og automatisk avlesning av prøvene. En del genteknologiske tester utføres også, blant annet for å tidlig kunne påvise resistente tuberkulose-bakterier.
Det er også gjennomført omfattende opplæring av laboratoriepersonell
Samarbeid med sykehus
Mange internasjonale organisasjoner og forskere samarbeider godt om tuberkulosestudier i Malawi. De benytter og betaler for undersøkelser av prøver ved laboratoriet ved College of Medicine.
Queen Elisabeth Hospital (QEH) like ved College of Medicine har mange pasienter som utredes for tuberkulose. Helse Nords prosjekt har har kunnet gi et gratis tilbud om diagnostikk til pasienter ved dette sykehuset. Dette er spesielt viktig for barn og unge pasienter, der diagnosen tuberkulose kan være vanskelig å bekrefte. Det har bidratt til bedre diagnostikk og behandling for disse pasientgruppene, og dette verdsettes høyt.
Queen Elisabeth Hospital har 1300 senger med rundt 95 000 innleggelser årlig og behandler i tillegg 560 000 polikliniske pasienter.
Utdanning
Et viktig mål med prosjektet har vært å øke kompetansen lokalt. I tillegg til opplæring av laboratoriepersonell er det gjennomført utdanning på bachelor-, master- og doktorgradsnivå. Det er også etablert faste universitetskurs på ulike nivåer, og de gjennomføres regelmessig ved College of Medicine.
Helse Nord har blant annet bidratt med finansiering av omlag ti bachelor- og mastergrader, mest innen mikrobiologi og epidemiologi. Kandidatene gjennomfører med gode resultater. Fire kandidater har gjennomført en doktorgrad (PhD) eller er i ferd med å avslutte den.
Det som skal bli den andre spesialisten i klinisk mikrobiologi fra Malawi, studerer nå i Sør-Afrika, og vil være ferdig utdannet i 2018. Hennes utdanning er fullt finansiert av Helse Nord Tucerculosis Initiative.
Forskning
Helse Nord Tuberculosis Initiative samarbeider med forskergrupper som har ulik kompetanse og innfallsvinkler – fra de mest avanserte molekylærbiologiske studier til sosialantropologiske studier av sosiale faktorers betydning for vilje til testing for å påvise tuberkulosesmitte og HIV-smitte, til studier av kostnader som hinder for at pasienter kommer til behandling.
Det er godt samarbeid med det nasjonale tuberkuloseprogrammet i Malawi (NTP), samt med andre nasjonale samarbeidspartnere som blant annet WHO.
Økonomi og sikkerhet
Helse Nord RHF har totalt bevilget ca. 16 mill. norske kroner til Helse Nord Tubeculosis iniitiatiev. I Malawi har det vært flere alvorlige korrupsjonssaker. For å sikre best mulig at midlene kommer fram dit de skal, overføres midlene til prosjektet direkte til College of Medicine.
Regnskapene ved College of Medicine revideres årlig av KPMG og regnskapene har vært uten anmerkninger.