Forhåndsannonsering av ny utlysning av forskningsmidler
Helse Nord RHF og UiT Norges arktiske universitet (UiT) går sammen om et nytt type samarbeid mellom klinikk og akademia. Clinical Academic Groups (CAG) lanseres som en ny type utlysning som skal stimulere til mer faglig samhandling på tvers av sektorene, med mål om bedre helsetjenester.

Foto: Illustrasjonsbilder (Colourbox)
CAG er en modell for faglig og akademisk samhandling mellom klinikere og forskere i helseforetak og vitenskapelig ansatte ved universiteter. Målet med utlysningen er å legge til rette for tverrfaglig basalbiomedisinsk, klinisk relevant forskning og klinisk praksis, for å oppnå raskere implementering av ny kunnskap i sykehusene. Relevante behov og utfordringer i helsetjenesten skal ligge til grunn for etablering av en CAG.
- CAG handler om å samle basalforskning og klinisk praksis rundt felles utfordringer, og å gi dem rom til å utvikle nye løsninger sammen. Her skal forskning, innovasjon, utdanning og kompetanseutvikling spille på lag, sier Morten Bøhmer Strøm, prodekan forskning ved Helsefak, UiT.
Utlysningen er åpen og fleksibel. En CAG kan etableres med utgangspunkt i en eller flere spesialiteter, sykdommer, være tematisk, eller en kombinasjon av disse. Tverrfaglighet og samarbeid på tvers av institusjoner er en forutsetning.
CAG-samarbeidet skal bidra til å heve kvaliteten på forskningen, gjøre resultatene relevante og forenkle arbeidet med å spre kunnskapen ut i regionen.
- Det nye med denne ordningen er det sektorovergripende samarbeidet. Gjennom en tydelig sammenbinding av klinikk og akademia skal vi oppnå raskere implementering av ny kunnskap og bedre behandlingstilbud for pasientene i regionen, samt en raskere vei inn til forståelse i akademia av hva behovene i klinikken er, sier Tove Klæboe Nilsen, forskningsdirektør Helse Nord RHF.
Dette er en forhåndsannonsering slik at fagmiljøer allerede nå kan starte prosessen med å finne relevante samarbeidspartnere. Årets utlysning er en pilot, og det blir tildelt midler til én CAG. Fullstendig utlysning kommer medio juni, med søknadsfrist ultimo oktober 2025.
En CAG tildeles for tre år, med mulighet for forlengelse.
Dette kan det søkes om:
- Driftsmidler: inntil 1 million pr. år
- Rekrutteringsstillinger: to stillinger (hver på tre årsverk). Én ved UiT og én ved UNN eller annet sykehusforetak i regionen
Krav til søker og organisering av CAG:
- UiT eller UNN skal være søkeinstitusjon
- I tillegg skal minst ett annet helseforetak i regionen være deltaker
- CAGen skal ha en leder og en nestleder - én fra UiT/Helsefak og én fra UNN. Begge må ha minst 20 % stilling ved institusjonen de representerer og hovedstilling i regionen
- Ved tildeling blir søker leder for CAGen
- Det skal være brukermedvirkning i CAGen
Utlysningen:
- Annonseres medio juni 2025
- Det vil utarbeides egen mal for prosjektbeskrivelse som skal benyttes
- Søknadsfrist ultimo oktober 2025
Nysgjerrig på hvordan en CAG kan se ut?
Se gjerne på de etablerte CAG-ene i Helse Midt-Norge eller ved Greater Copenhagen Health Science Partners for å få et bilde av hvilke tema en CAG kan omfatte.
Kontaktpersoner
Helen Sagerup
Seniorrådgiver, sekretariatet for Helse Nords forskningsmidler
Tlf. 776 28214 (kontor), 99 47 28 73 (mobil)
Kristina Lindstrøm
Rådgiver, Helse Nord RHF
Tlf. 934 83 077