Helse Nords pasientsikkerhetskonferanse 2025
Pasientsikkerhetskonferansen 12. februar fokuserer på "Ivaretakelse for alle", og har spennende og rikholdig program.
Det sier psykiater Jon Reichelt, kjent fra Kompani Lauritzen. Han er opptatt av at vi som mennesker må forstå at det er en innbakt risiko i alt vi gjør – og at det er noe vi må forholde oss til. Reichelt kommer til Helse Nords pasientsikkerhetskonferanse i februar.
«Det vil helst gå galt, men det er ikke sikkert det gjør så mye som du tror» er også tittelen på foredraget Jon Reichelt skal holde for oss på Helse Nords pasientsikkerhetskonferanse 2025. Det er et foredrag om verdier, holdninger og mestring. Reichelt er kjent for de fleste fra Kompani Lauritzen, der han var med å veilede deltakerne.
– Jeg vegret meg opprinnelig for å være med i programmet, men det har vært en veldig interessant opplevelse. Ofte er reality oppkonstruert, men her er det veldig ekte. Målet er å få folk til å endre seg, sier han.
Selv er han en pensjonert generalmajor fra Forsvaret, der han blant annet har vært militærpsykiater. I 18 år var han psykiater for landets skarpeste militære avdeling, Forsvarets Spesialkommando. Han er utdannet psykiater, og terapeut og veileder innen kognitiv atferdsterapi.
– Det er absolutt det. Det å ha en tilbakemeldingskultur er kjemperelevant for folk i helsevesenet, både ris og ros. Det å stille krav og gi tilbakemeldinger tror jeg er noe av det aller viktigste du kan lære. Det er helt avgjørende for å få til utvikling.
Reichelt sier at vi som mennesker av natur er veldig redde for å feile, at vi er flokkdyr som er redde for å bli utstøtt.
– Vi er grunnleggende redd for å feile. Det sitter veldig sterkt i oss, slik at vi noen ganger benekter at vi har feilet, sier psykiateren – som sier at vi som menneske må erkjenne at vi er middels mennesker – som er flink til noe og mindre flink til andre ting.
I Forsvaret blir det forventet å få tilbakemeldinger, ris og ros og forslag til forbedringer. Det brukes som en kilde til læring. Reichelt er opptatt av leders ansvar i dette.
– Det er viktig at alle parter er enige om at slik skal det være, for vi er ofte redde for tilbakemeldinger. Folk kan bli sure og lei seg, så det er viktig å være enige på forhånd. Det må også gå begge veier. Det er å være leder er først og fremst å ha ansvar for det som foregår, og få ansatte til å bidra på en god måte. Det er en kunst, sier han.
Jon Reichelt synes det er klokt å forvente at ting kan gå galt, at alt har en innbakt risiko. I helse jobber vi hardt for at den risikoen skal være så lav som mulig, men eneste måten å unngå det helt på, er å la være å gjøre noe. Også for Reichelt har ting gått galt både privat og faglig.
– Noe av måten å forholde seg til dette at noe kan gå galt på, er å bruke etterpåklokskap på forhånd. Prøve å være åpen for å se detaljer du bør se, spørre de riktige spørsmålene, gå gjennom sjekklistene, råder Reichelt, og viser til flyselskapene og pilotene som har skjønt dette.
Jon Reichelts valg av utdannelse og jobb bærer preg av en grunnleggende nysgjerrighet hva gjelder mennesket – hvorfor vi er som vi er.
Han har befalsskole fra Forsvaret, og sluttet etter plikttjenesten i 1981. Han har psykologi grunnfag, og er utdannet lege, med godkjent spesialitet i psykiatri. Jon har arbeidet i mange år innenfor psykisk helse, og er utdannet terapeut og veileder innenfor kognitiv atferdsterapi. Han har også forskningserfaring og kompetanse i form av en doktorgrad som tok for seg menneskers mestring i møtet med arvelig kreftsykdom.
Jon har videre en Master of management grad fra BI, og har gått Forsvarets sjefskurs. I 2000 vente Jon tilbake til Forsvaret, da han ble tilsatt som militærpsykiater. I 18 år var han psykiater for landets skarpeste militære avdeling, Forsvarets Spesialkommando/ FSK. Mye viktig og verdifull kunnskap og erfaring kom ut av dette langvarige samarbeidet, som bestod av både seleksjon, forebyggende arbeid og kliniske oppgaver.
I 2018 ble Jon Reichelt sjef for Forsvarets sanitet med grad generalmajor, en stilling han hadde frem til 2022. Jon Reichelt har meget høy kompetanse på den menneskelige faktor – hva som driver oss, hva som skremmer oss, og hvordan vi kan forberede oss og håndtere det livet byr på.
Mestring og motstandskraft hos mennesker er avgjørende viktig for et godt liv. Reichelt gir oss forståelige og forenklede modeller for hvordan vi fungerer som mennesker, både alene og i samspill med andre. Budskapet overbringes med vekt på god stemning. Forholdet mellom følelser og fornuft står sentralt i budskapet.
Jon Reichelt er opptatt av å se på mennesket som et vesen som ofte begrenses av sine fastlåste mønstre og holdninger, men som samtidig har store muligheter for å klare seg godt og vokse på erfaringer – endog belastninger. Budskapet er relevant for både folk flest og ledere, for hverdagsliv og ledelse.
– Bruk etterpåklokskapen til noe fornuftig, eller legg det bort. En må aldri tro at verden er feilfri og at en selv er feilfri. Det er mange trinn i dette, for eksempel når det gjelder pasientsikkerhet; pasientene kan glemme å si noe, de kan velge å holde noe for seg selv. Du kan glemme å gjøre en del av undersøkelsen, du kan glemme et prøvesvar. Det er tusen muligheter for å gjøre feil, og så må en prøve å gjøre noe med det en kan gjøre noe med. Som å være så dyktig som mulig, ved å trene på ting, sørge for å være oppdatert og annet en kan gjøre for å minimalisere feil, sier Reichelt.
Når det går galt, er Reichelt råd å erkjenne at en er feilbarlig. Ta den praten med pasienten og de pårørende, ikke hold noe skjult. Reichelt påstår at halvparten av varslingssakene hadde vært borte hvis vi mennesker var flinkere å si unnskyld.
– Ærlig og redelig kommer en langt med. Hvis en har gjort feil er det også lov å vise at en er lei seg. Helsepersonell er også mennesker.
Reichelts foredrag kan du få med deg på Helse Nords pasientsikkerhetskonferanse i februar.
Pasientsikkerhetskonferansen 12. februar fokuserer på "Ivaretakelse for alle", og har spennende og rikholdig program.