Hva gjør Helse Nord RHF?
Foretaksgruppen Helse Nord består av det regionale helseforetaket Helse Nord RHF og seks helseforetak (HF).
Helse Nord RHF eier de seks helseforetakene, hvorav fire er sykehus som tilbyr pasientbehandling. Til sammen jobber det totalt over 19 000 ansatte i foretaksgruppen.
Våre hovedoppgaver
Hovedoppgavene som Helse Nord RHF skal legge til rette for, planlegge, organisere og fremme innenfor regionen er:
- pasientbehandling
- utdanning av helsepersonell
- forskning
- opplæring av pasienter og pårørende
- utvikling av medisinsk praksis, pleie og kompetanseutvikling
Jf. vedtekter for Helse Nord RHF
Pasientbehandling
Forskning
Utdanning av helsepersonell
Opplæring av pasienter og pårørende
Utvikling av medisinsk praksis, pleie og kompetanse
Sykehusene våre trenger de beste fagfolkene, og fagfolkene trenger å få den riktige kunnskapen slik at de kan gjøre en best mulig jobb fra første dag. Tørn-programmet skal bidra til å styrke systematisk forbedringsarbeid og erfaringsdeling, samt samarbeid på tvers av helseforetakene for bedre bruk av kompetanse og personell.
Helse Nord RHF ledes av et styre og har en administrasjon lokalisert i Bodø. For å sikre god brukermedvirkning, er det etablert brukerutvalg både på regionalt nivå og i helseforetakene i Helse Nord. Flere av helseforetakene har også ungdomsråd.
Helse Nord tilbyr spesialisthelsetjenester både gjennom egne helseforetak og kjøp fra private institusjoner og lege- og psykologspesialister som vi har avtale med. Pasienter og pårørende skal kunne benytte de private aktørene med avtale, på lik linje med sykehusene.
Sammen om helse i nord
Noen oppgaver, som for eksempel innkjøp, pasientreiser og luftambulansetjenester koordineres av felleseide nasjonale selskaper som de fire helseregionene eier sammen.
Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering (SKDE) er en selvstendig enhet i Helse Nord.
Helse Nord RHFs visjon er "Sammen om helse i nord"
Planer, strategier og prosjekter
Vi skal se helhetlig på alt vi gjør. Derfor er det viktig å ha gode analyser og planer i bunn.
Oppdragsdokument
Det er Stortinget og regjeringen som bestemmer rammene for hva Helse Nord skal gjøre. Bestillingene til de regionale helseforetakene er samlet i det som kalles et oppdragsdokument. Oppdragsdokumentet leveres fra vår eier Helse- og omsorgsdepartementet til de regionale helseforetakene i et foretaksmøte ved starten av året.
På samme måte styrer det regionale helseforetaket sine helseforetak. Årlig gis styringskrav og rammer fra Helse Nord RHF til helseforetakene, og det overleveres formelt i foretaksmøtet.
Eierstyring gjennom foretaksmøter
Helse- og omsorgsministeren kan også kalle inn til foretaksmøter flere ganger dersom han/hun mener det trengs.
Selv om helseministeren "eier" de regionale helseforetakene er foretaksmøtet den eneste arenaen hvor ministeren kan utøve eierstyring overfor foretakene.
Resten av året er det styrene i helseforetakene som har ansvar for å styre og kontrollere driften i regionene.
Helse Nord RHF holder på samme måte foretaksmøter med sine helseforetak.
Resultater - Årlig melding - Økonomi
Hvordan løser vi oppgavene våre? Hvor godt forvalter vi pengene fra Stortinget? Årlig melding er Helse Nord RHF sin årlige hovedrapportering (årsrapport) til Helse- og omsorgsdepartementet.
Hva er spesialisthelsetjenesten?
Det er Stortinget og regjeringen som bestemmer rammene for hva som er vår offentlige helsetjeneste. I Norge er den offentlige helsetjenesten delt i to:
Primærhelsetjenesten drives av kommunene og har ansvar for fastlegene, pleie- og omsorgstjenester og andre tilbud som gis over lang tid i nærmiljøet ditt.
Spesialisthelsetjenesten drives av de fire regionale helseforetakene Helse Nord, Helse Midt-Norge, Helse Vest og Helse Sør-Øst. Tjenesten består blant annet av sykehus, institusjoner og tilbud innen psykisk helsevern, rusbehandling, rehabilitering og røntgen.
Ansvarsfordelingen mellom de regionale helseforetakene og kommunene er blant annet knyttet til graden av spesialisering av tjenestene.