Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
Slik er utredningen av funksjons- og oppgavedeling organisert
Styret i Helse Nord vedtok i sitt møte 31. mai 2023 hvordan utredningen av funksjons- og oppgavedeling i regionen organiseres.
Publisert 02.06.2023
Sist oppdatert 25.01.2024
Helse Nord RHF har fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å utrede funksjons- og oppgavedeling i og mellom sykehus i regionen. Bakgrunnen for oppdraget er mangel på arbeidskraft og nødvendig fagkompetanse i en stadig mer spesialisert helsetjeneste. Dette har blant annet ført til at sykehusene i Helse Nord er sterkt avhengig av å leie inn kostbare vikarer, noe som er en utfordring både for å bygge stabile fagmiljø og økonomisk.
I styremøte 31. mai vedtok styret organiseringen av utredningsarbeidet. Det er beskrevet i styresak 57-2023 Tiltak for å sikre bærekraft - mandat, involvering og områder for utredning.
Utredningsarbeidet skal gjøres gjennom Helse Nord RHFs linjeorganisasjon, roller og ansvar. Det hentes inn øvrige relevante deltakere. Organiseringen illustreres i denne figuren:
De ulike rollene og gruppene
Utredningen vil bli ledet av administrerende direktør i Helse Nord RHF, Marit Lind.
Utvidet ledermøte vil være administrerende direktørs rådgivende arena for de overordnete diskusjoner og veivalg underveis i utredningen, samt for medvirkning og involvering.
For å sikre bred involvering fra helseforetakene benyttes en intern referansegruppe bestående av de seks administrerende direktørene i foretaksgruppens helseforetak. Dette er en allerede etablert arena, det såkalte direktørmøtet i Helse Nord.
Intern referansegruppe, sammen med deltakere i arbeidsgruppene fra helseforetakene, må sikre forankring i egen organisasjon, inkludert involvering og medvirkning fra tillitsvalgte, verneombud og brukere i helseforetakene.
Møteinnkallinger og referater
Ekstern referansegruppe består av et kommunalt koordineringsorgan etablert av kommunene. Koordineringsorganet ledes og driftes av kommunene, slik:
Kommunene oppnevner representanter til koordineringsorganet
Avklaringsorgan i det løpende arbeidet
Ansvar for å peke ut kommunale deltakere til utredningen ved behov
Øvrig involvering av kommunene vil også ivaretas gjennom deltakere i arbeidsgrupper, dialogkonferanser, gjennom åpen forslagskanal og gjennom en bred høring når vedtatt utkast til helhetlig plan foreligger. I tillegg vil informasjonen om arbeidet formidles gjennom helsefelleskapene og gjennom andre etablerte møtearenaer og konferanser.
Intern ressurser består av øvrige ressurser/kompetanse i Helse Nord RHF som det vil være behov for gjennom utredningen, som:
analyse
IKT
samiske spesialisthelsetjenester
samhandling
utdanning
rekruttering
kommunikasjon
med flere
Utredningen koordineres og følges opp av en koordineringsgruppe i Helse Nord RHF.
Koordineringsgruppen er ansvarlig for:
framdriften i arbeidet
ivaretakelsen av forutsetninger og avhengigheter
intern og ekstern involvering
saksutredning for utvidet ledermøtet og referansegrupper
saksutredning/statusoppdateringer for styret i Helse Nord RHF
en overordnet ROS-analyse (sørge-for-ansvaret)
utarbeidelse av utkast til en helhetlig plan for endringer i funksjons- og oppgavedeling basert på utredningen i de enkelte arbeidsgruppene
Koordineringsgruppen vil ha tett kontakt og samarbeid med de øvrige aktørene i utredningsarbeidet.
Medlemmer i koordineringsgruppen:
Tonje Hansen, spesialrådgiver Helse Nord RHF (leder)
leder av arbeidsgruppe 2 (psykisk helsevern), Jon Tomas Finnsson (Finnsson er også avdelingsdirektør for helsefagavdelingen og har linjeansvar for arbeidsgruppe 1, 2, 4 og 5)
Rapportene fra arbeidsgruppene settes sammen til en samlet sluttrapport som foreslår inntil tre alternativer, inkludert 0-alternativet, til ny funksjons- og oppgavedeling i Helse Nord. Rapporten skal gi en begrunnet anbefaling av det alternativet som vurderes å være det beste alternativet med hensyn til måloppnåelse.
Det skal gjennomføres en overordnet ROS-analyse (sørge-for-ansvaret) før arbeidet sluttføres for å avdekke risiko og sårbarhet knyttet til anbefalt alternativ. Deriblant beskrive konsekvenser for og endringer i pasienttilbudet i kommunehelsetjenesten, for pasienttransport, for ambulansetjenesten og utdanningstilbudet.
Det endelige dokumentet "Tiltak som bidrar til bærekraft i Helse Nord" behandles i styremøtet 19. juni 2024.
Tidslinjen oppdateres
Tidslinjen vil bli oppdatert med informasjon om den videre prosessen.
Endring og omstilling i Helse Nord
Vi kan ikke lenger drive spesialisthelsetjenesten i Nord-Norge på samme måte som nå. Arbeidet med endring og omstilling i Helse Nord foregår i to parallelle spor: vi skal forbedre driften og vi skal utrede funksjons- og oppgavedelingen i hele regionen.