Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Helse Nord
Kameramann og en kvinne

Det handler om pasientsikkerhet! Dyktige nasjonale og lokale foredragsholdere, gode paneldebatter og samtaler – toppet med utdeling av prisen for årets kollega.

Helse Nords pasientsikkerhetskonferanse 2025 trakk til seg 1000 deltakere fra alle helseforetakene i Helse Nord. Temaet i år var "ivaretakelse for alle". Bli med bak kameraet av den heldigitale konferansen.

Helen Langfors Åsli, senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert 14.02.2025
Sist oppdatert 15.02.2025
Kvinne i blå skjorte
Ina-Kristin Bratbakk Bjerknesli står klar!

Hun er konferansier for hele konferansen - i praksis programleder. Til vanlig jobber hun ved Seksjon for pasientsikkerhet i Nordlandssykehuset. 

To kvinnelige helsearbeidere som ser på hverandre og smiler, med tekst om konferansen i front
Tema for den tolvte regionale pasientsikkerhetskonferansen i Helse Nord er "ivaretakelse for alle".

Det handler om ivaretakelse av pasienter, brukere og pårørende, men også av medarbeidere, de ansatte ved sykehusene.

En mann som står på et podium
Ola Jøsendal, viseadministrerende direktør i Helse Nord RHF, åpnet konferansen.

– Helse Nord har lagspill med i sin visjon. I nord er vi ikke så mange, vi må støtte og heie på hverandre, vi må være vennlige med hverandre. Jeg vil oppfordre alle til å søke opp prosjektet Trygg akuttmedisin, for å se hvor eventyrlig bra det kan bli når mange nok vil nok.

– Jeg er overbevist om at pasientsikkerheten vil øke om vi samarbeider godt med pasienter og pårørende.

Et par menn som står foran et vindu med utsikt over en by
Så er konferansen i gang. Det starter med en samtale mellom en overlege og en psykologspesialist, om betydningen av organisasjonskultur og ledelse.

Overlege, professor og forsker Olav Røise og psykologspesialist Kim Edgar Karlsen gikk gjennom helsedirektoratets guide om ivaretakelse av pasienter, pårørende og helsepersonell. Arbeidsmiljø og kultur preger pasientsikkerhetskulturen på jobben.

- Det er viktig å ha en strukturert kollegastøtteordning på plass, sa Kim Edgar Karlsen.

– Et fokus på pasientsikkerhet bidrar til god pasientsikkerhetskultur. Vårt mål med økt kunnskap på pasientsikkerhetsfeltet håper vi kan føre til bedre arbeidsmiljø med psykologisk trygghet og god meldekultur. Dette vil igjen føre til gode og trygge tjenester som forebygger pasientskader.
Pernille Aune

Regional kompetansetjeneste for klinisk pasientsikkerhet har siden etablering hatt Helse Nords pasientsikkerhetskonferanse som oppdrag. Dette var 12 og siste gang de arrangerte konferansen. . 

Det var høsten 2013 at den første konferansen ble arrangert, som fysisk konferanse over to dager. For ikke å kollidere med den nasjonale pasientsikkerhetskonferansen ble den regionale konferanse flyttet til uke 7, og alternerte mellom Tromsø og Bodø. Konferansen ble digital etter pandemien, og ble i år strømmet direkte fra Scandic Havet i Bodø onsdag 12. februar.

Populær konferanse

Deltakelsen til konferansen har vært økende, i år 2025 nådde deltakerlisten taket på 1000 digitale deltakere. Konferansen er gratis for ansatte i Helse Nord.

En kvinne som smiler til kameraet
Pernille Aune er leder for Seksjon for pasientsikkerhet ved Nordlandssykehuset. Hun er veldig fornøyd med årets konferanse.

– Vi er veldig fornøyde. Tema for konferansen er høyaktuelt, og som vi har fått høre i dag er ivaretakelse av både pasient, pårørende og medarbeideren essensielt for god pasientsikkerhet. Vi har hatt dyktige foredragsholdere som er sterk faglig både på nasjonalt nivå og i egen region. De bidrar til et kunnskapsløft innenfor pasientsikkerhetsfeltet i Helse Nord, sier Aune.

Lydteamet
Lydteamet har vært med de siste årene og sørger for en proff og sømløs streaming av konferansen. 
To kvinner som ser i kamera og smiler
Hva skal vi gjøre mindre av?

I tillegg til mange gode nasjonale foredragsholdere kunne Helse Nord-konferansen skilte med to av sine egne, nemlig Line Strømhaug Grongstad og Hanne Sigrun Byhring fra Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering (SKDE). De viste eksempler på behandlinger vi ikke trenger, og spurte; hva er egentlig likeverdige helsetjenester, hvordan skal vi sikre likeverdige tjenester – og hva skal sykehusene gjør mindre av og gjøre mer av? Grongstad er opptatt av vi må slutte med det som ikke har effekt.

En gruppe kvinner

Byhring viste tall fra Helseatlas, som viser at det er stor variasjon i hvilke behandlinger det gjøres mye og lite av i Norge, mellom regioner og helseforetak. De to fikk mange spørsmål etter sin presentasjon, og tema vekker engasjement i helseforetakene.

– Det er stort engasjement blant fagfolkene, og mange vil være med i arbeidet, sier Line.

– Vi må slutte med det som ikke virker

Kvinne som sitter foran en PC
Alle deltakerne kunne stille spørsmål til foredragsholderne

Det var mange som passet på chatten og sørget for at spørsmål som ble stilt både av teknisk og faglig art ble tatt hånd om. Her er Ida Bakke fra Nordlandssykehuset i sving.

Et par kvinner som smiler
Pasientsikkerhet er også kjønns- og seksualitetsmangfold

Charlotte Høibråten fra Rosa kompetanse er opptatt av å gi helsepersonell kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold for å kunne møte kravene til likeverdig behandling i helse- og sosialtjenestene. Høibråten er veldig glad for å bli invitert til Helse Nords pasientsikkerhetskonferanse.

– Det viser at Helse Nord anerkjenner det faktum at pasientsikkerhet dreier seg om mye forskjellig, også kjønns- og seksualitetsmangfold. Mitt mål er at helsepersonell skal føle seg tryggere i tematikken, sa Høibråten, som ønsker at helsepersonell skal tenke gjennom språket en bruker ved disse pasientmøtene.

En person som står ved et vindu med utsikt over en by og fjell
Læring av uønskede hendelser – hørt det før?

Karina Aase er professor i pasientsikkerhet ved Senter for kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten (SHARE) ved Universitetet i Stavanger. Hun har forsket på pasientsikkerhet de siste 20 årene innen alle deler av helsetjenesten, og hun snakket blandt annet om de beste måtene å tilrettelegge for læring av uønskede hendelser på.

Tre personer på en scene med et kamera foran seg
Hvilke hensyn er avgjørende for å kunne skape mestring, styrke og funksjon hos pasienten? 

Anders Vege er sykepleier og seniorrådgiver i Helsedirektoratet, fagsjef ved FHI (Folkeshelseinsitituttet) og ildsjel for «Hva er viktig for deg»-konseptet. 

Han delte erfaringer fra sin egen pasienthistorie. Da han opplevde å bli midlertidig døv fikk han oppleve forskjellen på å ikke bli sett, og å bli sett. Den samme erfaringen har Marit Sørdal. Hun sitter i rullestol og er brukerrepresentant i Regionalt brukerutvalg i Helse Nord. Hun og NRK-programleder Knut Folkestad snakket om hvordan det er å møte helsevesenet med en funksjonsnedsettelse.

En kvinne og en mann
– Det vil helst gå galt, men det er ikke sikkert det gjør så mye som du tror

Psykiater Jon Reichelt, kjent fra Kompani Lauritzen er opptatt av at vi som mennesker må forstå at det er en innbakt risiko i alt vi gjør – og at det er noe vi må forholde oss til. Hans foredrag fokuserte på verdier, holdninger og mestring.  

- Det vil helst gå galt, men det er ikke sikkert det gjør så mye som du tror

En gruppe mennesker som sitter på en sofa
Når veiledning og ivaretakelsen av legen i spesialisering (LIS) er god, blir læringen og arbeidshverdagen bedre.

Reichelt var en av deltakerne i paneldebatten, ledet av Knut Folkestad fra NRK. Samtalen handlet om hva som er viktig for å ivareta ansatte i en krevende arbeidshverdag. Her deltok også avdelingsoverlege Anne Marthe Foshaug Jenssen og lege i spesialisering (LIS) Ingrid Hofsli Ulstrup fra UNN Narvik, utdanningskoordinerende overlege ved Nordlandssykehuset Kristina Slåtsve og foredragsholder Olav Røise. 

Vi fikk se denne filmen om prosjekt LIS-kart:

Bedre spesialistutdanning for leger - Helse Nord LISKART 2025

Helse Nord RHF

Mange gode forbedringsprosjekter

Fra starten har helseforetakene lagt fram sine forbedringsprosjekter på konferansen, introdusert av administrerende direktør i helseforetaket. I starten ble dette gjort fra podiet, nå er alt digitalt og forbedringsfilmene har blitt mer og mer profesjonelle for hvert eneste år. Også i år fikk vi se gode forbedringsprosjekter.

 Dette er årets prosjekter:

  • Helgelandssykehuset: «Prosjekt slagalarm ved DMS  Sør-Helgeland»
  • Sykehusapotek Nord: «Epikrisekvalitet med fokus på rett legemiddelliste og tilhørende nødvendig informasjon til neste omsorgsnivå».
  • Nordlandssykehuset: «Redusere drop-out ved Ruspoliklinikken».
  • Finnmarkssykehuset: «Prosjekt digital hjemmeoppfølging Finnmark, med styrking av akuttberedskapen ved bruk av videobriller».
  • Helse Nord IKT: «Kunstig intelligens på MR hjerte»
  • Universitetssykehuset Nord-Norge: «Systematisk testing av epiduralkateter (EDA)» 

Se alle på Helse Nords You Tube-kanal.

–  Hvorfor er det viktig å ha fokus på pasientsikkerhet?

– Et fokus på pasientsikkerhet bidrar til god pasientsikkerhetskultur. Vårt mål med økt kunnskap på pasientsikkerhetsfeltet håper vi kan føre til bedre arbeidsmiljø med psykologisk trygghet og god meldekultur. Dette vil igjen føre til gode og trygge tjenester som forebygger pasientskader.

Pernille Aune kan fortelle om mange gode minner etter å ha arrangert 12 konferanser siden 2013.

– Vi lengter selvfølgelig tilbake til fysiske konferanser, der vi var sammen over to dager og fikk dele kunnskap på tvers fra Finnmark i nord til Helgeland i sør. Da satt deltagere sammen rundt kafebord, og jeg husker spesielt hvor stas det var for en portør som fikk sitte på samme bord som en administrerende direktør, minnes Aune.

Fra konferansens begynnelse har store internasjonale navn innen pasientsikkerhetsfeltet gjestet konferansen som foredragsholder, som Gary Kapland, Jo Shapiro, Maren Batalden, Helen Bevan, Alyson Walker, Chris Turner og Amar Shah, for å nevne noen. 

– Vi har hatt store navn innenfor pasientsikkerhetsfeltet fra hele verden. Likevel er det ett foredrag som virkelig har satt fra 2019, da en avdelingsoverlege i vår region fortalte om da hun selv gjorde feil.

– Hva har vært det beste med konferansen?

– Vi har alltid hatt fokus på å få presentert en pasienthistorie, og tilbakemeldingene fra deltagerne har ofte vært at pasienthistoriene har betydd mye for dem. Å få presentert forbedringsarbeid fra alle helseforetak syns vi har vært veldig viktig for å dele kunnskap mellom foretakene, sier Aune, som til slutt gjerne vil takke Helse Nord RHF for tilliten til å arrangere og utvikle konferansen gjennom så mange år.

Tekniker plasserer en lydbøyle på en kvinne
Tid for årets kollega

HR- og organisasjonsdirektør i Helse Nord, Anita Mentzoni-Einarsen, får hjelp til å feste mikrofonen. Nå skal prisen for årets kollega deles ut, og konferansen skal avsluttes.

Dette ble den siste konferansen arrangert av Regionalt kompetansesenter for klinisk pasientsikkerhet ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Tekniker plasserer en lydbøyle på en kvinne

– Vi takker for 12 inspirerende og lærerike konferanser der profesjonaliteten har vokst hvert år, og hvor dere har skapt en verdifull arena for deling av eksempler på vellykket forbedringsarbeid. Konferansen har satt søkelys på den viktige koblingen mellom pasientsikkerhet og arbeidsmiljø – et fokus vi tar med oss videre. Fremover vurderes ulike muligheter for å videreføre og utvikle dette også for framtiden i tett samarbeid mellom relevante fagmiljø, både regionalt og lokalt, sa Anita før hun delte ut blomster og konfettien kunne regne.

Kvinne med blomster
Programkomiteen er bredt sammensatt fra hele Helse Nord

Leder av konferansen,Tove Anita Pedersen fra seksjon for pasientsikkerhet i Nordlandssykehuset, kan konstatere at konferansen også i år ble en suksess. 

Personer i blå skjorte stilt opp sammen

Med seg i komiteen har hun f.v. Kristin Johannessen fra UNN, konferansier Ina-Kristin Bratbakk Bjerknesli og Pernille Aune fra Nordlandssykehuset, Knut Langeland fra Helse Nord RHF, Linda Christin Hosen Djupos, Kristin Larssen og Berit Enoksen fra Nordlandsykehuset, Marit Sørdal fra Regionalt brukerutvalg (RBU), Helen Langfors Åsli fra Helse Nord RHF, Ninja Hansen fra Helgelandssykehuset og Ida Bakke fra Nordlandssykehuset. Elin Sagbakken, Finnmarkssykehuset, var også med i komiteen. 

Mannlig lege med diplom og blomster
Ali er årets kollega

Og årets kollega, det ble Ali Watti (LIS) fra Helgelandssykehuset. Vi gratulerer!

Helse Nords pasientsikkerhetskonferanse 2025

Pasientsikkerhetskonferansen 12. februar fokuserer på "Ivaretakelse for alle", og har spennende og rikholdig program.

Helse Nords pasientsikkerhetskonferanse 2025
Helsepersonell

Nominerte til årets kollega 2024

​​Gode og støttende kollegaer er viktig for arbeidsmiljøet, og et godt arbeidsmiljø er viktig for pasientsikkerheten. Hvert år deler Helse Nord ut prisen Årets kollega.
Årets kollega 2024
Portrettbilder av ansatte i helseforetak