Helse Nord satser mer på yrkesfag
Helse Nord inngår et samarbeid med fagskolene i Nord-Norge. Målet er å styrke tilbudet innen høyere yrkesfaglig utdanning i regionen. Det vil gi de ansatte flere utviklingsmuligheter, og gjøre det mer attraktivt for ungdommen å velge yrkesfag.
Helse Nord og fagskolene i regionen oppretter et nytt samarbeidsorgan for høyere yrkesfaglig utdanning. Dette initiativet er en del av Helse Nords strategi for å møte det økende behovet for høyere yrkesfaglig kompetanse.
- Vi har samarbeidsorgan for høyere utdanning med universitetene, og nå ønsker vi å opprette en lignende løsning også for den yrkesfaglige utdanningen gjennom et formelt samarbeid med fagskolene, sier HR-direktør i Helse Nord RHF, Anita Mentzoni-Einarsen.
Mangel på fagfolk er den største utfordringen i helsevesenet i årene som kommer. Kompetanseutvikling av egne ansatte er en viktig del av den store jobben med å løse denne utfordringen. Helse Nord har et mål å fordele oppgaver i sykehusene på en mer effektiv måte for å møte utfordringen med mangelen på fagfolk. Det er stort behov for flere fagarbeidere, og ved å tilby bedre utviklingsmuligheter håper sykehusene å rekruttere flere ungdommer til yrkesfag i Nord-Norge.
Garantert læreplass, heltidsjobb og faglige utviklingsmuligheter
Ungdommer som velger yrkesfag får nå et «kinder-egg»:
- Læreplassgaranti som sikrer at de får fullført utdanningen
- Jobbgaranti som sikrer at de får full stilling i sykehusene
- Flere faglige utviklingsmuligheter og høyere yrkesfaglig utdanning
Dette vil også gjøre jobbene mer spennende og interessante, og ikke minst vil det gi en helt annen forutsigbarhet gjennom hele utdanningsløpet. I dag jobber mange helsefagarbeidere ufrivillig deltid, noe som øker risikoen for at helsevesenet ikke klarer å beholde dem. I tillegg til helt nye muligheter for videreutdanning i faget, innføres nå en garanti om jobb i full stilling etter bestått fagbrev.
- Kompetanseutvikling av egne ansatte er en viktig del av denne tiltakspakken. Helsepersonellkommisjonen påpeker også at vi må fordele arbeidsoppgavene på en mer hensiktsmessig måte, og at vi må få flere fagarbeidere og fagarbeidere med høyere utdanning inn i sykehusene våre. Og for å klare å rekruttere flere ungdommer må vi bygge gode nok karriereløp, sier Mentzoni-Einarsen.
Helse Nord RHF vil inngå et forpliktende samarbeid med Nordland fagskole, Fagskolen i Nord og Fagskolen i Finnmark. Avtalen skal:
- Dekke spesialisthelsetjenestens behov for høyere yrkesfaglig kompetanse.
- Utvikle utdanninger i tråd med sykehusenes kompetansebehov.
- Sikre tilstrekkelig antall praksisplasser.
Avtalen mellom Helse Nord RHF og fagskolene skal fremme et godt samarbeid om høyere yrkesfaglig utdanning. Et regionalt samarbeidsorgan vil bli opprettet for å gi råd om utdanningens relevans, innhold, og dimensjonering.
Kartlegging av behov
Det nye samarbeidsorganet starter arbeidet i november, og skal da se på kartleggingen helseforetakene har gjort om behovene for høyere yrkesfaglig utdanning.
Tiltakene som nå settes inn, skal bidra til å snu den negative utviklingen og øke andelen yrkesfagarbeidere i Helse Nord. Helseforetakene har som mål at helsefagarbeidere skal utgjøre fem prosent av de ansatte.