SKDE har tatt over ansvaret for Metodebok.no
— Dette oppdraget er midt i blinken for SKDE som har som mål å bidra til gode og likeverdige helsetjenester og redusere uønsket variasjon, sier direktør Eva Stensland.
Metodebok.no er en åpen og gratis nettportal som gir helsepersonell tilgang til metodebøker, brukerveiledere og prosedyrer. SKDE tok over ansvaret for Metodebok fra Helse Sør-Øst RHF i årsskiftet 2023/2024.
Ifølge direktør Eva Stensland er dette et oppdrag som passer godt inn i SKDEs portefølje, ettersom felles metodebøker er et viktig ledd i arbeidet med å redusere uønsket variasjon i helsetjenesten og oppnå lik praksis på tvers av sykehus og helseregioner.
— Dette er midt i blinken for oss i SKDE fordi vi har som mål å bidra til gode og likeverdige helsetjenester og redusere uønsket variasjon. Den utbredte bruken av portalen betyr at metodebøkene er viktige verktøy for klinikere. Helse Sør-Øst har gjort en kjempejobb over ti år med å løfte fram dette feltet. Vi i SKDE vil legge ned en stor innsats for å videreutvikle og ta godt vare på metodebok.no, forteller hun.
Åtte millioner oppslag per år
Hver dag er det over 22 000 oppslag i Metodebok.no, og tallet er jevnt økende. Totalt utgjør det rundt åtte millioner oppslag i året. Om lag 40 prosent av oppslagene gjøres på mobiltelefon.
På nettsiden kan helsepersonell finne en rekke ulike metoder, veiledere og prosedyrer for helsetjenesten. Noen av de viktigste kategoriene er blant annet kliniske prosedyrer, diagnostiske metoder, laboratoriefag og behandlingsprotokoller. Over flere år er det utviklet et tett samarbeid med Helsedirektoratet, og en finner også direktoratets retningslinjer for antibiotikabehandling, samt handlingsprogram og pakkeforløp for kreft.
Jevnlig blir metodebok.no utvidet med nye eller oppdaterte metoder og prosedyrer. Noe av det siste som er lagt inn er for eksempel prosedyrer innen klinisk nevrofysiologi, gynekologi, cerebral parese og lindrende behandling.
Metodene er utviklet og vedlikeholdt av redaksjonene for de respektive bøkene for å sikre at helsepersonell har tilgang til oppdatert og pålitelig informasjon.
Godt kjent på feltet
En person er ansatt på heltid i arbeidet med metodebok.no. Det er medisinsk rådgiver Per Meinich. Han begynte i jobben rett etter sommeren i 2024. For Meinich var dette allerede et velkjent område.
— Ja, i flere år har jeg vært med i Nasjonal forvaltningsgruppe for metodebok. I tillegg var jeg med på å dra i gang metodebok i 2014 gjennom å ha fagansvar for kliniske IKT-systemer i Helse Sør-Øst, forteller han.
I tillegg har han en lang og imponerende CV. Etter at han først tok utdanning som siviløkonom i USA, endret han retning og tok fatt på medisinstudiet i Oslo og spesialisering innen anestesi. Innen helsevesenet har han hatt en lang karriere som blant annet omfatter å være styremedlem ved Ullevål sykehus, visepresident i Legeforeningen, leder av norsk anestesiologisk forening, klinikksjef ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og viseadministrerende direktør i Vestre Viken HF. De siste 11 årene har han hatt diverse oppgaver innenfor teknologi og e-helse i Helse Sør-Øst.
Eva Stensland er veldig glad for å ha Per Meinich med på laget, og for den kompetansen og erfaringen han bringer inn i stillingen.
— Fordi han har jobbet med metodebok så lenge så kjenner han konseptet veldig godt. Det var viktig for oss å ansette en person som kunne være selvstendig i arbeidet, sier Stensland.
Like prosedyrer gjør sammenligning lettere
Ett av de viktigste målene for metodebok er at det oppleves enkelt og tilgjengelig for klinikerne, og at de finner alt de trenger på ett og samme sted.
Ifølge Per Meinich finnes det fremdeles for mange utdaterte prosedyrer i helsevesenet.
— For å gi et eksempel, så hadde ett og samme sykehus 32 ulike prosedyrer for bruk av sentralt venekateter (CVK). Alle som brukte CVK hadde utformet sine egne prosedyrer. Det er derfor bra for sykehusene å jobbe evidensbasert med å få felles prosedyrer. Dessuten, hvis alle bruker like prosedyrer når det er nødvendig, vil det også gjøre det lettere å sammenligne resultater. Har man ikke like prosedyrer blir det umulig. Metoder henger dessuten sammen med mål om likere kvalitet. Vi ser det i kvalitetsindikatorene.
Meinich er også glad for at det er en nasjonal enhet som SKDE som har overtatt oppdraget med Metodebok.no.
— SKDE har det nasjonale perspektivet. Det er virkelig en spennende kobling med SKDE og rollen som lærende helsevesen, mener Meinich.
Eva Stensland er også begeistret for arbeidet som skal gjøres framover, selv om hun medgir at det ikke alltid er lett å få alle med.
— Å jobbe med Metodebok.no er å spre kompetanse, og det er ikke alltid lett. Men man må ikke gi seg, avslutter Eva Stensland.
Les mer om SKDEs nye oppdrag her: Metodebok - SKDE - Helse Nord RHF
Fakta om Metodebok.no |
|