Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Helse Nord

KRONIKK: Spørsmål og svar om PCI

Debatten om behandlingstilbudet til nordnorske pasienter med hjerteinfarkt engasjerer stort. Mange sitter med spørsmål, og vi skal forsøk å besvare noen av dem her.

Geir Tollåli (t.h), fagdirektør i Helse Nord RHF og Ola Jøsendal, viseadministrerende direktør i Helse Nord RHF
Publisert 13.12.2024
Sist oppdatert 04.02.2025
Ola Jøsendal og Geir Tollåli

Først, det helt grunnleggende: Hva er hjerteinfarkt, og hva er PCI?

Hjerteinfarkt er en tilstand som skyldes at åren (kransåren) som forsyner hjertet med blod helt eller delvis er blokkert eller innsnevret. Mangel på oksygenrikt blod fører til at hjertemuskelceller ødelegges og hjertemuskelen svekkes. De mest alvorlige hjerteinfarktene er livstruende og må behandles raskt og korrekt. Når ambulansen kommer får pasientene ekstra oksygen på maske, smertestillende medisin, og medikamenter som bidrar til at hjertet får mindre belastning. Dette er den akutte behandlingen av alle hjerteinfarkt, enten de er store eller små. 

De akutte, største infarktene inntrer når kransåren er helt tett, kardiologene omtaler det som STEMI infarkt. Pasienter med STEMI infarkt skal undersøkes og behandles med blodproppoppløsende behandling (trombolyse) eller PCI så raskt som mulig. NSTEMI er en faglig forkortelse for et akutt infarkt som bare omfatter den indre delen av hjertemuskelveggen. Kransåren er ikke helt tett, og det er bedre tid til å undersøke og behandle pasienten. Disse pasientene kan undersøkes enten med CT eller PCI, innen 72 timer. Tre av fire hjerteinfarkt er NSTEMI.

Før var hjerteinfarkt utbredt og en hyppig dødsårsak, men hjertehelsen i befolkningen er betydelig forbedret. I all hovedsak skyldes det at færre røyker. Antallet hjerteinfarkter har gått årlig ned med tre til fire prosent de siste 30 år, og slik vil det fortsette i årene framover. 

Lyst til å lese mer? Store norske leksikon (SNL) gir en god forklaring av hjerteinfarkt.

Hva er PCI?

Store norske leksikon har en god definisjon: «PCI er en skånsom behandlingsteknikk for å åpne trange eller tette blodårer rundt hjertet (koronararterier). Behandlingen omfatter undersøkelse av arteriene (koronarangiografi) og åpning av disse dersom de er tilstoppet. PCI er en engelsk forkortelse for perkutan koronar intervensjon.»

I Nord-Norge finnes det tilbud om PCI ved Universitetssykehuset i Nord-Norge HF (UNN) og Nordlandssykehuset. Tilbudet ved UNN er døgndrevet, mens det drives på dagtid ved Nordlandssykehuset. UNN er regionsykehus med høyspesialisert ekspertise og kompetanse som kan ivareta pasienter med alvorlige komplikasjoner som for eksempel krever oppfølging med kirurgi. Nordlandssykehuset er et godt lokalsykehus, men i likhet med andre lokalsykehus har det ikke den tverrfaglige kompetansen som kreves om det oppstår komplikasjoner. 

Finstemt samspill

Det er Helse Nord som har ansvaret for å legge til rette for at helsetjenestenes ressurser brukes til pasientenes beste. Når arbeidsdelingen og samarbeidet fungerer godt, inngår kommunehelsetjenesten, ambulansetjenesten og sykehus med ulik kompetanseprofil i et finstemt samspill der alt handler om å redde liv og helse. 

Den nåværende ledelsen i Helse Nord har siden 2023 arbeidet for å rette på svakheter og utydelighet i roller og ansvar. Vi har gjort to ting: Vi har revidert og klargjort ansvarslinjene i retningslinjene for behandling av hjerteinfarktpasienter, og vi legger opp til en ny organisering av PCI-tilbudet fra nyttår som også vil bidra ytterligere til dette. Rundt disse tiltakene reises det spørsmål som vi vil besvare.

Hvorfor ikke døgnåpent i Bodø?

PCI-tilbudet i Bodø ble opprettet for å gjøre tilgjengeligheten til PCI-tiltak bedre for befolkningen sør i regionen, for de mindre hjerteinfarktene (NSTEMI). Det har ikke vært bekymring for håndteringen av de store, akutte hjerteinfarktene sør i regionen verken før eller etter opprettelsen av dagtilbudet i Bodø. Dette er svært grundig dokumentert i ekspertrapporten. 

Behandlingen av hjerteinfarktpasienter i Nord-Norge har gode resultater, også før etableringen av dagtilbudet i Bodø. Ekspertutvalget presiserte også at det ikke har vært mulig å påvise noen tydelig helsegevinst for befolkningen som følge av tilbudet.

Helsepersonell er en knapp ressurs, som ikke minst Helsepersonellkommisjonen har dokumentert. Vi må husholdere godt med en så verdifull ressurs. Det betyr å bemanne tjenestene riktig. Et døgnåpent PCI-tilbudet i Bodø vil kreve en betydelig økning i antall ansatte med spesialkompetanse som det allerede er stor knapphet på, uten å gi behandlingsmessig gevinst.

Hvorfor skal PCI-behandlingen styres fra UNN?

Samtidig med at PCI-tilbudet i Bodø ble opprettet i 2017, i en senter satelitt-modell mot UNN, ble det bestemt at det skulle evalueres fem år etter. Evalueringen ble gjort av et utvalg med nasjonale hjertemedisinske eksperter oppnevnt av Helse Nord RHF, Nordlandssykehuset og UNN i fellesskap. Utvalget kom til at dagens situasjon, «med to nærmest uavhengige/konkurrerende sentre, begge med begrensede volumer og sviktende samarbeid», ikke vil være bærekraftig å videreføre. 

Utvalget anbefalte enstemmig å videreføre PCI-tilbudet i Bodø i en velfungerende samarbeidsmodell hvor UNN har det overordnede faglige ansvaret. Hvis det ikke skulle vise seg mulig å få til et godt samarbeid, anbefalte utvalget at virksomheten i Bodø burde avvikles.

Styret besluttet å følge utvalgets anbefaling om å videreføre PCI-tilbudet i Bodø. Når UNN har det overordnede faglige ansvaret, er det fordi det er et sykehus med flere ressurser og kompetanse til å ivareta hjerteinfarktpasienter med høy risiko. Det faglige argumentet for å opprette PCI-behandling i Bodø var at pasientene fra den sørlige delen av regionen i mindre grad fikk tilgang til slik behandling enn pasientene lenger nord, ved mindre infarkt. Nordlandssykehuset i Bodø har ikke kompetanse og mulighet for å håndtere større komplikasjoner under PCI. Det er derfor nødvendig med en grundig risikovurdering i hvert tilfelle der avdelingen med høyest kompetanse og erfaring har det avgjørende ordet til beste for den enkelte pasienten.

Men i Sverige er PCI-tilbudet mer utbredt?

Svenskene er dobbelt så mange som oss nordmenn. I Sverige er det 21 sentere som driver med PCI, i Norge er det 9. Ulikheten er altså ikke særlig stor. Internasjonal statistikk viser at resultatene etter behandling av akutt hjerteinfarkt er bedre i Norge enn i Sverige (og i Nord-Norge altså noe bedre enn ellers i landet). Den beskjedne ulikheten i antall PCI-enheter per innbygger har ikke medført at norske pasienter får dårligere behandling enn svenske pasienter. 

Samarbeid er nøkkelen

Utbredelsen av PCI alene gir ikke svar på hvor godt eller dårlig behandlingstilbudet til pasienter med akutt hjerteinfarkt er. Svaret ligger nok heller i hvordan samspillet mellom alle involverte fagmiljøer er. Her er det på sin plass å skryte av de prehospitale tjenestene i Nord-Norge, altså all behandlingen av pasienter før de kommer til sykehuset. De er helt i verdensklasse. Det vi kaller den akuttmedisinske kjeden fungerer svært godt i Nord-Norge spesielt, fra kommunehelsetjenesten med fastlege og legevakt, via ambulansetjenesten til lands, vanns og i lufta, til et finjustert tilbud i spesialisthelsetjenesten med lokal- og regionsykehus. 

PCI er helt klart en brikke i det store puslespillet. Det er likevel bare en del av et større hele. Nøkkelen til god pasientbehandling ligger i et godt samarbeid mellom personell og miljøer med kompetanse og roller som utfyller hverandre, og tydelige ansvars- og beslutningslinjer. Det er det Helse Nord vil legge til rette for.