Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Helse Nord

Vil ha et krafttak for kvinnehelse

2. mars leverte disse fem nordnorske medlemmene, sammen med resten av Kvinnehelseutvalget, utredningen sin til helse- og omsorgsministeren. De foreslår en rekke tiltak for å bedre kvinnehelsen.

Publisert 02.03.2023
Sist oppdatert 03.03.2023
De nordnorske medlemmene av Kvinnehelseutvalget

​​​Torsdag 2. mars mottok helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol kvinnehelseutvalgets NOU «Den store forskjellen: Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse».

Målet har vært å få en oppdatert oversikt over kvinners helse i Norge og kjønnsforskjeller i helse. I tråd med Hurdalsplattformen har regjeringen varslet en ny strategi for kvinnehelse, og utvalget har også vurdert noen prioriterte innsatsområder og tiltak som er relevante for denne strategien.

​Stort engasjement

– Vi har nå fått en grundig og god utredning fra Kvinnehelseutvalget. Mange har store forventninger til utredningen og til oppfølgingen av dette omfattende arbeidet. NOU-en blir sendt på høring på kvinnedagen 8. mars. Engasjementet rundt kvinnehelse er stort, og jeg ser fram til gode høringsinnspill. Vi vil bruke høringsuttalelsene i arbeidet med kvinnehelsestrategien, som vi tar sikte på å legge fram tidlig neste år, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol til regjeringen.no​​.

Foreslår flere tiltak

Utvalget foreslår at det settes av én milliard kroner til arbeidet, og at det i tillegg må på plass en rekke tiltak, som for eksempel:

  • ​Gratis prevensjon for alle under 25 år
  • Styrking av seksualundervisning i skolen, og at denne også tilbys på samisk
  • Kjønnsspesifikke behandlingstilbud for kvinner og menn innen rusomsorg
  • Retningslinjer for bolig og kosthold for eldre, og å sikre en verdig omsorg ved livets slutt
  • Utvide muligheten for blå resept ved hormonbehandling i overgangsalderen


Utvalget har sett på utfordringer blant kvinner når det gjelder risiko og forekomst av sykdom og bruk av helse- og omsorgstjenester. De har også undersøkt hvordan kjønnsforskjeller og kjønnsperspektivet blir håndtert i arbeidet med folkehelse, i helse- og omsorgstjenestene og i forskning og utdanning.

​Utredningen skal nå ut på en høringsrunde.