Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
PLL i nord - nyhetsbrev oktober
PLL i nord favner alle aktører som samhandler om pasientens legemiddelliste (PLL) på tvers av geografi og tjenestenivå i Nord Norge.
I nyhetsbrevet deler vi informasjon om stort og smått som skjer i prosjektet og rundt PLL for øvrig. Du kan lese mer om PLL og prosjektet på nettsiden vår.
Heidi Johansen og Anne C. Hansen, PLL i nord
Publisert 16.10.2024
Sist oppdatert 22.10.2024
PLL i nord er et regionalt samarbeid som favner hele samhandlingskjeden rundt pasientens legemidler. Formålet er å samles om en felles retning og koordinere innsatsen rundt PLL, på tvers av kommunegrenser og omsorgsnivåer i Nord-Norge.
Fire etablerte delområdeprosjekter har ansvar for utprøving og innføring i kommunehelsetjenesten og hos fastlegene i de rundt 80 kommunene i helseregionen, fra Nordkapp i nord til Grane og Hattfjelldal i sør.
Delområdeprosjektene sammenfaller med Helsefelleskapene og sykehusenes nedslagsområder. Les mer her.
Kick-off i Tromsø
Etter et år med forberedelser i kulissene i PLL i nord, møttes aktører fra hele Nord-Norge til samling i Tromsø 3.-4. september. Formålet var å bli kjent på tvers av regionen, få innsikt i planer og sette retning for arbeidet fremover. Deltakerne kom fra kommuner, fastleger, farmasøyter, sykepleiere, helsesekretærer, IT-folk og andre. Norsk Helsenett, Helsedirektoratet, KS, systemleverandørene og representanter for utprøvingen i Bergen bidro med informasjon, erfaringer og gode diskusjoner. Les mer om samlingen her.
Plan for utprøving
Det pågår forberedelser til utprøving både hos fastleger, i kommuner og på sykehusene i regionen. Planen er å starte utprøvingen hos noen fastleger og sykehus i regionen tidligst mulig i 2025. Utprøvingen breddes videre til pleie- og omsorg og andre aktører så snart som mulig. Det jobbes med å detaljere planene for å ta i bruk PLL, mer informasjon følger. Hør gjerne med prosjektleder for ditt delområde.
Tilskuddsordning for kommunene
Helseteknologiordningen (HTO) skal støtte kommunene i innføring av ny teknologi i helse- og omsorgstjenesten.Ordningen omfatter flere områder det kan søkes til tilskudd for. Fra og med 2024 er det øremerkede midler for PLL, fra 2025 kan det også søkes om midler til oppfølging av leverandører. Oppdatert informasjon ligger på Helsedirektoratets nettsider. En kommune pr delområde søker.
Kompensasjon for fastleger
Siden fastlegen kjenner pasienten best og har det beste utgangspunktet for å opprette PLL kompenseres de for opplæring og opprettelse av pasientens første PLL. Les mer om dette her: For fastleger
Forskning på PLL i nord
Nasjonalt senter for e-helseforskning i Tromsø har fått midler fra Helse Nord til å forske på innføringen av PLL i Nord. Målet er å evaluere utprøvingen og innføringsprosessen fra ulike perspektiver for å avdekke om PLL gir de ønskede effektene, og beskrive muligheter og utfordringer som påvirker innføringen, bruk og nytteverdi av PLL. Les mer her.
Bli med på laget!
Alle som berøres av PLL bør sette seg inn i hva innføringen av PLL innebærer. Forberedelsene kan starte allerede i dag, og inkluderer informasjon og forankring, kartlegging av aktører og arbeidsprosesser, tekniske forberedelser og oppgradering av journalsystemer mm. Les mer om forberedelser på PLL i nord.
Vi deler gjerne saker fra din organisasjon i nyhetsbrevet.