Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

For sykehus

PLL blir en del av DIPS Medikasjon på sykehusene. Foreløpig kan legene i sykehusene se PLL som er opprettet av andre, før sommeren vil de også kunne oppdatere PLL.

I PLL ser alle leger den samme legemiddellisten. Sykehuslegene har en viktig rolle i samhandlingskjeden rundt pasientens legemidler og må samstemme legemiddellister og bruke e-resept riktig for å unngå duplikater og annet rot som gir ekstraarbeid for andre.

Utvikling av PLL i DIPS Medikasjon gjøres i to trinn:

I første trinn koples DIPS Medikasjon til en ny nasjonal tjeneste, Sentral Forskrivningsmodul (SFM) som henter legemiddelinformasjon fra Reseptformidleren og Kjernejournal.

DIPS Medikasjon gjør automatisk oppslag mot disse, og legemiddelinformasjonen sammenstilles og presenteres i en ryddig visning i DIPS. Dette forenkler dagens samstemmingsprosess betydelig og sparer klinikerne for tid. 

Modulen ble innført i alle sykehusene i nord i mars 2025. 

I neste trinn kommer det støtte for å oppdatere og sende PLL fra sykehusene slik at leger og andre aktører vi samhandler med utenfor sykehusene får oppdaterte legemiddellister fra sykehusene. Oppdateringene blir synlige i Kjernejournal slik at helsepersonell i kommunehelsetjenesten kan se dem.

Endringen i DIPS Medikasjon blir ikke stor, men når sykehusene "kobles på" PLL får det de gjør i Medikasjonsmodulen konsekevenser for leger utenfor sykehusene. Da er det viktig at de forstår hva PLL er og hvordan deres handlinger påvirker samhandlingekjeden om pasientens legemidler. Ryddige legemiddellister og riktig forordning/bruk av e-resept blir svært viktig* 

Denne endringen kommer etter planen før sommeren 2025.

 

*Hold orden i legemiddellisten

Stemmer legemiddellisten med det pasienten bruker?

  • Legg til legemidler som mangler
  • Seponer legemidler som ikke er i bruk
  • Sjekk at doseringene er korrekte
  • Vurder om interaksjoner må håndteres
  • Fjern doble oppføringer uten faglig grunn​​​

.

*Forskriv riktig

For at samhandlingen om pasientens legemidler skal fungere på tvers av helsetjenesten må alle leger:

  • Forskrive på virkestoff når mulig
  • Bruke strukturert dosering når mulig
  • Ikke duplisere resepter, fornye eksisterende

Erfaringer med PLL i sykehus

Haraldsplass diakonale sykehus i Bergen anslår at de sparer ti-tyve minutter per pasient, i tillegg til tiden det tar å lete. – Kanskje et av de mest vellykkede e-helseprosjektene jeg har vært med på, sier deltager.

Les mer om erfaringer med PLL i sykehus i Bergen
PLL pilot Haraldspass diakonale sykehus
Sist oppdatert 18.03.2025