Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Helse Nord

PLL Ordliste

Hvorfor er det så mange TBF-er (tre-bokstav-forkortelser) på veien til PLL (Pasientens legemiddelliste)? Her er forklaring på noen av de sentrale begrepene vi støter på når vi skal innføre PLL. 

A, B, C, D, E

En resept som ikke skrives ut på papir, men som sendes elektronisk til en sentral reseptdatabase. Omtrent 93 prosent av alle fastleger, legevakter, sykehus, apotek og bandasjister bruker e-resept. Hvert år sendes rundt 27 millioner e-resepter til Reseptformidleren.

F, G, H, I, J

HelseID er en felles påloggingsløsning for helse- og omsorgssektoren. Den legger til rette for enklere pålogging for helsepersonell, og styrket informasjonssikkerhet ved digital samhandling i sektoren. Dette skjer blant annet gjennom funksjonalitet for autentisering av brukere, systemer og virksomheter, samt beskyttelse av systemer.

Klargjøing for overgang til Helse-ID gjøres i samarbeid med journalleverandør.

Les mer om Helse-ID på NHN sine nettsider

Helsenorge er inngangen til offentlige helse- og omsorgstjenester på nett for alle innbyggere i Norge.

Mange helseaktører har tatt i bruk Helsenorge for å samhandle digitalt med innbyggerne og gi dem tilgang til sin egen helseinformasjon.

K, L, M, N, O

En digital løsning for deling av pasientenes helseopplysninger på tvers av virksomheter og nivåer i helsevesenet. Kjernejournal inneholder blant annet informasjon om legemidler, kritisk informasjon som for eksempel legemiddelreaksjoner og andre allergier, kritiske medisinske tilstander, og generelle opplysninger om pasientens personalia og pårørende, hvem er fastlege mm. Oppdatering av kritisk informasjon gjøres manuelt, i portalløsning eller ved bruk av API slik at helsepersonell får tilgang i egen arbeidsflate.  

Legemiddelsamstemming (LMS) er en strukturert metode der helsepersonell i samarbeid med pasienten sikrer fullstendig liste over legemidler pasienten faktisk bruker.

Les mer om legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang her

Legemiddelgjennomgang (LMG) er en systematisk vurdering av alle pasientens legemidler for å sikre best mulig effekt av legemidlene og redusere risiko ved legemiddelbruk. 

Legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang - Helsedirektoratet

Enkelte fastleger tilbyr sine pasienter å få fornyet resepter elektronisk via helsenorge.no. Pasienten kan logge seg på helsenorge.no, få en oversikt over hvilke resepter de har fått fra fastlege eller sykehusleger de siste 12 månedene, og sende elektronisk forespørsel om reseptfornyelse.

Multidose i e-resept er maskinell pakking av legemidler i poser til personer som trenger hjelp til å dosere og huske å ta legemidlene sine.

Ved bruk av multidose i e-resept vil multidoseansvarlig lege (oftest fastlegen) videreformidle fullstendig legemiddelliste som sendes via reseptformidleren til et multidoseapotek. Det er samme melding som skal benyttes i pasientens legemiddelliste (PLL). Multidoseapotek pakker legemidler i multidose basert på legemiddellisten og tilhørende resepter.

Multidoseansvarlig lege er ansvarlig lege for multidosepasienter. Ofte er det fastlegen for pasienter i hjemmetjenesten, men kan også være andre leger. For pasienter i institusjon er det institusjonslegen. Multidoseansvarlig lege godkjenner legemiddellisten til pasienten før pakking av multidosen, og er primærkontakt ved spørsmål fra apotek. Er i de nasjonale rådene omtalt som multidoselege.

Les mer på Helsedirektoratets nettsider

P, Q, R, S, T

En oversikt over alle legemidler pasienten bruker, både fast, ved behov og som særskilt kur. Her opplyses det også hvilke kosttilskudd pasienten tar, kjente legemiddelreaksjoner (cave) og nylig avsluttet legemiddelbehandling.

Nasjonal database for elektroniske resepter som blant annet inneholder informasjon om legemidler en pasient har fått på resept. Formålet er en sikker og effektiv formidling av resepter og reseptopplysninger.

En nasjonal legemiddelmodul som utvikles, driftes og forvaltes av Norsk helsenett. Legemiddelmodulen integreres i ulike journalsystemer og gir helsepersonell med rekvireringsrett tilgang til å rekvirere og ordinere legemidler. SFM har også funksjonalitet for andre helsepersonellgrupper uten rekvireringsrett, og skal sikre at brukeren har støtte for sine arbeidsprosesser knyttet til legemiddelhåndtering.

U, V, W, X, Y, Z, Æ, Ø, Å

Virkestofforskrivning er forskrivning uavhengig av merkevarenavn. Hensikten er å øke bevisstheten om virkestoffene og at virkestoff i stedet for merkevarenavn blir benyttet i medisinsk kommunikasjon. Virkestoffene bør være grunnlaget for kommunikasjon både internt i helsevesenet og mellom helsevesenet og publikum. Dette vil være med på å gjøre medisinsk likeverdig bytte tryggere for pasientene.

Stortingsmelding nr. 28 Legemiddelmeldingen gir føring om at virkestoff skal benyttes ved forskrivning/ordinering av legemidler når dette er mulig.

Les mer om Virkestofforskrivning her

.

Ta kontakt

Lurer på noe om PLL eller fant du ikke det ordet eller uttrykket du lette etter?

Prosjektleder for PLL i nord, Heidi Johansen, svarer gjerne på dine spørsmål!

Heidi Johansen, Prosjektleder PLL i nord
En person som holder en haug med piller

Aktuelt

Sist oppdatert 19.11.2024