Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
logo Helse Nord

eBehandling

eBehandling tilbyr effektiv behandling for sosial angst, depresjon og panikklidelse. Behandlingen skjer på en sikker online behandlingsplattform.

eBehandling tilbyr effektiv behandling for sosial angst, depresjon og panikklidelse. Du kan jobbe med behandlingen når og hvor det passer for deg og en behandler følger deg opp gjennom hele behandlingsforløpet.

Alle som får behandling i eBehandling får oppfølging av en terapeut hver uke. Oppfølgingen skjer skriftlig i behandlingsprogrammet.

Alle behandlingene våre er testet i vitenskapelige studier, og behandlingsmetoden er vurdert av Folkehelseinstituttet.

Ofte stilte spørsmål

Her kan du finne svar på ein del ofte stilte spørsmål som vi får om eBehandling.

Som utgangspunkt kan alle over 18 år med panikklidelse, sosial angst eller depresjon søke om utredning og/eller behandling via eBehandling. Behandlingen foregår via internett, men det er ikke nødvendig med høy teknisk kompetanse for å delta. Klarer en å betale regninger på nett, har en tilstrekkelig internettkunnskap for å starte opp behandlingen. Utover dette krever behandlingen at du deltar aktivt gjennom å gjennomføre øvelser. Du holder kontakten med behandleren din gjennom å skrive meldinger inne i behandlingsprogrammet.

eBehandling er ikke egnet for deg som er i en krisesituasjon eller har akutte behov, for eksempel dersom du er i selvmordsfare. Ring legevakten på 116 117 for øyeblikkelig hjelp

Før oppstart av behandlingen blir alle kalt inn til en videosamtale, der vi sammen vurderer om dette vil være et egnet behandlingsprogram for deg. Dersom du ønsker det og bor i nærheten, kan denne samtalen også skje via fysisk oppmøte hos eBehandling. Det vil også være muligheter for samtaler gjennom forløpet dersom det er behov for det.

Normalt sett kan du forvente å bli innkalt til vurderingssamtale innen 3 uker. I noen perioder og på noen behandlingsprogram kan det være lengre ventetid. Det er ikke ventetid på sjølve behandlinga. Dersom du etter vurderingssamtale får tilbud om behandling i eBehandling, kan du starte opp samme dag.

eBehandling tilbyr behandling via internett og vi tilbyr ikke ansikt til ansikt samtaler. Dersom du ønsker ansikt til ansikt samtaler med en behandler må du søke om å få behandling på en poliklinikk.

Vi bruker å si at dersom du klarer å betale regninger på nett, har du tilstrekkelig datakunnskap til å motta behandling i eBehandling. Dersom du opplever problemer med det tekniske vil vi forsøke å hjelpe deg videre så godt vi kan.

eBehandling er en del av spesialisthelsetjenesten og tilbyr faste konsultasjonstider på hverdager. Samtalene blir stort sett gjennomført i tidsrommet 8-15. Det betyr at du må være tilgjengelig på et tidspunkt innenfor denne tiden, dersom du ønsker å bli vurdert for eBehandling. Dersom du får tilbud om å starte i eBehandling, kan du jobbe med behandlingen når det passer for deg. ​

Kontakt oss ved ønske om nytt tidspunkt, så vil vi forsøke å imøtekomme det.

Du betaler egenandel opp mot frikortgrensa for vurderingstimen i forkant av behandlingen, eventuell evalueringssamtale underveis og for avslutningssamtalen når du er ferdig med behandlingsprogrammet. Det vil også være egenandel på eventuelle andre samtaler eller telefonkontakter du har med behandleren din underveis. Utover dette er behandlingen kostnadsfri.

Forskning

Finn ditt behandlingssted

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN)

Et nærbilde av en hånd

Foto: Unsplash

Alle som får behandling i eBehandling får oppfølging av en terapeut hver uke. Oppfølgingen skjer skriftlig i behandlingsprogrammet.

 

Til deg som henviser

eBehandling tilbyr veiledet internettbehandling for voksne over 18. I dag har regionene og foretakene litt forskjellige tilbud. Helseforetakenes nettsider vil inneholde oppdatert informasjon om hvilke behandlingstilbud som tilbys.

eBehandling egner seg ikke for pasienter med mer komplekse lidelser (se eksklusjonskriterier nedenfor). Pasienter kan henvises fra fastlege eller andre med henvisningsrett, eller selv ta direkte kontakt med eBehandling via helsenorge.no. 

Pasientdata

Navn, fødselsnummer, adresse, telefonnummer.

Vurdering av rett til helsehjelp

Informasjon om vurdering av rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten når det er foretatt (hvem som har vurdert, datoer, frister og innfridde frister)

Tilhørende DPS

Hvilket DPS/poliklinikk pasienten tilhører? Kontaktinfo i tilfelle det oppstår akutt behov for kontakt.

Henvisningsdiagnose og ev. bidiagnose: Dersom eBehandling skal gi et tilbud må pasienten sitt hovedproblem være innenfor en diagnosegruppe behandlingsstedet har eBehandling for.

Bakgrunn

Oppvekstforhold, familieforhold og nettverk, omsorgsansvar for barn eller andre, sivilstatus, boforhold, arbeid, trygd, individuell plan. Sjekk spesielt ut om pasienten kan forstå norsk på et godt nivå og om h*n har tilgang til internett. Et tips er å be pasienten lese første kapittel i et behandlingsprogram. Disse ligger tilgjengelig for alle under Behandlingsprogram.

Psykiatrisk sykehistorie

Tidligere betydningsfulle symptomer og problemer, tidligere diagnoser, tidligere behandlinger og ev. utbytte av disse. Har pasienten erfaring med bruk av selvhjelp fra tidligere?

Aktuelt

Aktuelle problemer som pasienten søker behandling for (debut, årsaksforhold, symptom, behandling, forløp, betydning for funksjon, livskvalitet), herunder opplysninger omkring evt. rusproblematikk, suicidalitet og voldsrisiko.

Relevant somatisk problematikk

Foreligger det ustabile og/eller uavklarte somatiske tilstander?

Epilepsi, alvorlig astma, kroniske hjerterytmeforstyrrelser eller hjerte-/lungeproblem diagnostisert av lege, svært lavt blodtrykk eller graviditet er ikke er forenelig med ønsket utredning/behandling.

Medikamentbruk

Preparatnavn, formulering, styrke, dosering.

Her bør det spesielt være angitt hvor lenge pasienten har stått på aktuell psykofarmaka og evt. bruk av B-preparat. Behandlingstilbudet foregår som hovedregel uten bruk av angstdempende medikament og disse bør seponeres før henvisning. Pasienten må kunne motiveres for eksponering av fryktede situasjoner, eller utsette seg for ubehag uten medikamentell støtte, og h*n må tåle symptomtrykket som følgjer av kontinuerlig eksponering. Stabil medisinering med annen psykofarmaka er uproblematisk sammen med eBehandling.

Vurdering med begrunnelse for henvisning

Diagnose, selvmordsrisiko, problemforståelse, prognose.

Angi pasienten sin motivasjon for denne type behandling og hvilken informasjon pasienten har fått om behandlingsformen.

  • Moderat til høy suicidalfare, der behovet for ivaretakelse og tilsyn fører til at behandling over internett ikke er tilstrekkelig. Dette utelukker også personer som nylig har gjennomført suicidforsøk.
  • Dersom pasienten har fungert stabilt uten pågående psykotiske symptom over tid, og har en behandlingskontakt i spesialisthelsetjenesten som kan ivareta og følge hen opp ved behov, kan en motta behandling i eBehandling for komorbide tilstander.
  • Ubehandlet alkohol- eller narkotikaproblematikk, eller medikamentavhengighet som kan utgjøre et hinder for behandling.
  • Nylig oppstartet behandling med, eller endret dosering av psykofarmaka. Effekt av medikamentet bør først evalueres.
  • Jevnlig bruk av B-preparat. Behandlingstilbudet foregår som hovedregel uten bruk av angstdempende medikament og disse bør seponeres før henvisning.
  • Ustabil og/eller uavklart somatisk tilstand. Epilepsi, alvorlig astma, kroniske hjerterytmeforstyrrelser eller hjerte-/lungeproblem diagnostisert av lege, svært lavt blodtrykk eller graviditet som ikke er forenelig med behandlingen.
  • Alvorlig depresjon (MADRS 35 og høyere), der behovet for ivaretakelse og tilsyn fører til at behandling over internett ikke er tilstrekkelig.
  • Bipolar depresjon. Det er ikke funne evidens for effekt av behandlingsprogrammet for depresjon for personer med bipolar depresjon. Personer med godt regulert bipolar liding kan ha nytte av og få behandling for komorbid panikklidelse eller sosial angst.
  • Lav motivasjon eller annen funksjonspåvirkning (f.eks. initiativløshet eller betydelige konsentrasjonsvansker) som gjør det vanskelig å gjennomføre internettbehandling, som krev høy grad av ansvarstaking. Ustabile eller vanskelige ytre forhold, for eksempel livskriser, kan også medføre nedsatt funksjon og vansker med å følge opp behandling over internett.
  • Bosted utenfor Norge.
  • Forventet lengre fravær i løpet av behandlingstiden.
  • Komorbiditet som erfaringsmessig kan vanskeliggjøre veiledet internettbehandling er: GAD, hypokondri, PTSD og engstelig/ unnvikende personlighetsforstyrrelse.

 

Maŋemus ođastuvvon 2024-12-23