Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
logo Helse Nord

Covid-19 rehabiliteringstilbud

Personer som har vedvarende funksjonsproblemer etter gjennomgått covid-19-sykdom vil kunne ha behov for rehabilitering. På denne sida finner du informasjon for fagfolk og pasienter. 

Almmuhuvvon 2021-07-02
Maŋemus ođastuvvon 2024-09-13
Colourbox

Personer fra helseregion nord, som har vedvarende funksjonsproblemer etter gjennomgått covid-19-sykdom, henvises etter ordinære rutiner til rehabilitering i kommunen, i privat rehabiliteringsinstitusjon eller i sykehus. Flere avdelinger og institusjoner har bygd opp erfaring og kompetanse. Det blir vurdert i hvert enkelt tilfelle hva som er et egnet tilbud basert på type, grad og alvorlighet av funksjonsproblemene. Det er opprettet regional senfølgepoliklinikk for covid-19 ved UNN.

Noen som har blitt smittet av koronaviruset og fått covid-19, opplever langvarige plager. Plager som har vart i minst 2 måneder og som går ut over funksjonen i dagliglivet, kalles senfølger, "post-covid" eller "long covid". 

Helsenorge har samlet aktuell informasjon ​for personer som er rammet. 

​​Senfølger etter Covid-19-sykdom på Helsenorge​

 

Flere rehabiliteringsinstitusjoner har bygd opp erfaring og kompetanse på denne pasientgruppen. Det blir vurdert i hvert enkelt tilfelle hva som er et egnet tilbud basert på type, grad og alvorlighet av funksjonsproblemene. Kontakt Regional vurderingsenhet for spørsmål knyttet til tilbud i privat rehabiliteringsinstitusjon som har avtale med Helse Nord. 

Kontakt Rehabiliteringstelefonen 800 300 61 for informasjon og råd om rehabilitering.

 

Det finnes en regional tverrfaglig senfølgeklinikk for pasienter med følgetilstander etter covid-19 ved UNN Tromsø.

Les mer på unn.no​

En bredt sammensatt arbeidsgruppe utarbeidet høsten 2020 faglige råd for rehabilitering for pasienter som har gjennomgått covid-19 sykdom. Rådene er dynamiske og er, etter første publisering i desember 2020, blitt revidert to ganger; mai og desember 2021. Rådene er publisert på Helsedirektoratets nettsider i kapittel 11 i veilederen «Koronavirus – beslutninger og anbefalinger»

Behovet for rehabilitering er spesielt stort for de som har gjennomgått et alvorlig sykdomsforløp, men rådene retter seg også til pasienter som ikke har vært innlagt på sykehus, men som har vedvarende funksjonsproblemer etter covid-19 sykdom
 
Veiledere beskriver hvilke vurderinger som bør gjøres, hvordan man bør gå fram, praktisk informasjon om hvordan rådet kan følges, samt lenke til hvilken kunnskap hvert råd bygger på. 
 
Det gis også informasjon om henvisningsrutiner til rehabilitering, betydningen av et helhetlig og individuelt perspektiv i rehabiliteringen, tilbud til barn som pårørende, krav om kontroller for pasienter som har vedvarende symptomer etter rehabiliteringsforløp, og anbefalinger om bruk av velferdsteknologi og digitale verktøy.