Målet er å spare verdifull tid
– Selv om vi allerede har en veldig bra akuttberedskap og behandling i Helse Nord, er det jo likevel slik at det meste kan bli bedre, sier Gilbert og forklarer:
– De aller fleste sykehus, sykehjem og ambulanser har prosedyrer for dette fra før. Problemet har vært at alle helsetjenestene har hver sin plan. Det kan føre til at helsepersonell i ulike ledd prioriterer forskjellig, eller jobber dobbelt. Da går livskritisk tid tapt. Nå får vi endelig felles felles prosedyrer for alle ledd i akuttkjedene for de vanligste, mest tidskritiske tilstandene.
– Ryggraden er den gode lokale beredskapen
Dette er første gang vi er enige i hele Nord-Norge, fra kommunehelsetjenesten via ambulanse- og nødmeldetjenesten til de store sykehusene, hvordan vi skal gjøre dette og hvordan samhandle presist og effektivt til beste for både pasient og behandlingsteamene.
– Det er jo smått historisk. Nå er vi enige om hvordan vi skal behandle disse pasientene, hele veien fra hjemmet til sykehus, og det øker pasientsikkerheten samtidig som det gjør arbeidshverdagen langt tryggere for helsepersonell og akutt-teamene på vakt, poengterer Gilbert.
Han peker på en landsdel hvor det kan være både langt og kronglete å komme seg til sykehus.
– Og i en slik landsdel er det ikke sykehus, helikopter eller fly som er ryggraden i helsetjenesten. Ryggraden er den gode lokale legevakten, kommunehelsetjenesten og bilambulansen i trygt samspill med luftambulansene og sykehusene. Da må hele kjeden nå følge samme prosedyrer og kommunisere forutsigbart når tiden er knapp og liv og helse står på spill med små tidsmarginer, understreker anestesilegen.