Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Helse Nord
Hva gjør Helse Nord RHF?format=webp&

Vårt oppdrag

Helse Nord RHF skal sørge for at befolkningen i Nord-Norge og på Svalbard får de beste spesialisthelsetjenestene i den landsdelen der de bor.

Vår oppgave er å tilby den nordnorske befolkningen gode tjenester innen følgende fire hovedområder: 
 

Behandling

Sykehusene våre skal gi deg den behandlingen du trenger når du blir syk eller skadet. Sykehus er forskjellige. De mindre lokalsykehusene har ikke like mange spesialister som de større sykehusene. Derfor vil du kunne bli sendt til behandling i en annen del av regionen enn der du bor. Sykehusene skal ha gode rutiner for samarbeid slik at du som pasient blir godt ivaretatt uansett om du får behandling lokalt eller må til et annet sykehus. Noen ganger kan det også passe bedre for deg som pasient å bli behandlet hos en av våre private tjenesteleverandører.
 
Helse Nord RHF eier seks helseforetak, hvorav fire er sykehus som tilbyr pasientbehandling. Til sammen jobber det totalt over 19 000 ansatte i foretaksgruppen. 
 
Vi tilbyr spesialisthelsetjenester både gjennom egne helseforetak og kjøp fra private institusjoner og lege- og psykologspesialister som vi har avtale med. Pasienter og pårørende skal kunne benytte de private aktørene med avtale, på lik linje med sykehusene.
 

Forskning og innovasjon

Retten til å nyte godt av vitenskapelige fremskritt er en av grunnverdiene i det norske helsevesenet. Medisin og sykepleie er fag som hele tiden utvikles. Ny kunnskap gjør at pleie, arbeidsmåter og teknologi forbedres. Vi i de regionale helseforetakene har ansvar for å gi penger til forskere, og sørge for at de forsker på ting som gir direkte nytte i pasientbehandlingen. Det forskes mye i sykehusene våre, og i tillegg samarbeider vi med universiteter og høgskoler.
 

Personell, utdanning og kompetanse

Sykehusene våre trenger de beste fagfolkene, og fagfolkene trenger å få den riktige kunnskapen slik at de kan gjøre en best mulig jobb fra første dag. Vi samarbeider tett med høgskolene og universitetene for at utdanningen av leger, sykepleiere og andre skal være så nyttig som mulig.

Kurs og opplæring for pasienter og pårørende

Mange sykdommer eller skader gjør at du som pasient vil måtte tilpasse livet ditt til en ny situasjon. Alle sykehusene skal ha et godt tilbud om opplæring av både deg som pasient og dine pårørende for at du skal kunne leve med sykdommen din. Vi sørger for at alle opplæringsenhetene samarbeider, at de gir et like godt tilbud til alle, og at de som jobber der er oppdatert med den nyeste kunnskapen.
 

Om Helse Nord

Det er Stortinget og regjeringen som bestemmer rammene for hva som er vår offentlige helsetjeneste. 

I Norge er den offentlige helsetjenesten delt i to:

  • Primærhelsetjenesten drives av kommunene og har ansvar for fastlegene, pleie- og omsorgstjenester og andre tilbud som gis over lang tid i nærmiljøet ditt. 

  • Spesialisthelsetjenesten drives av de fire regionale helseforetakene Helse Nord, Helse Midt-Norge, Helse Vest og Helse Sør-Øst. Tjenesten består blant annet av sykehus, institusjoner og tilbud innen psykisk helsevern, rusbehandling, rehabilitering og røntgen. 

Ansvarsfordelingen mellom de regionale helseforetakene og kommunene er blant annet knyttet til graden av spesialisering av tjenestene. 


Det er Stortinget og regjeringen som bestemmer rammene for hva Helse Nord skal gjøre. Bestillingene til de regionale helseforetakene er samlet i det som kalles et oppdragsdokument.
 
Oppdragsdokumentet leveres fra vår eier Helse- og omsorgsdepartementet til de regionale helseforetakene i et foretaksmøte ved starten av året. 
 
På samme måte styrer det regionale helseforetaket sine helseforetak. Årlig gis oppdragene til helseforetakene, og oppdragsdokumentet overleveres formelt i foretaksmøte.
 
 

Helse- og omsorgsministeren kan også kalle inn til foretaksmøter flere ganger dersom han/hun mener det trengs.
 
Selv om helseministeren "eier" de regionale helseforetakene er foretaksmøtet den eneste arenaen hvor ministeren kan utøve eierstyring overfor foretakene. 
 
Resten av året er det styrene i helseforetakene som har ansvar for å styre og kontrollere driften i regionene.
 

Helse Nord RHFs visjon er:  

Sammen om helse i nord 

Visjonen er vårt ønskede fremtidsbilde som vi strekker oss mot. Vi får til mer sammen og med basis i vårt verdigrunnlag: kvalitet, trygghet, respekt og lagspill. 

Vi får til mer når helseforetak samarbeider seg imellom og sammen med kommuner og andre helse- og samfunnsaktører. Helsetjenesten er til for pasienter og pårørende, og sammen med dem kan vi utvikle og gi gode helsetilbud. Sammen har vi et felles ansvar for en sammenhengende helsetjeneste i nord. 

Helse handler her både om helsetilstanden i befolkningen og om utvikling av helsetjenesten. Vi skal sammen bidra til best mulig helse i befolkningen, og det skal vi klare gjennom å stadig utvikle helsetjenestetilbudet i nord. 

Helse Nord RHF bygger kultur og adferd gjennom verdiene: 

  • kvalitet 
  • trygghet 
  • respekt 
  • lagspill 
Kvalitet, trygghet og respekt er nasjonale verdier for spesialisthelsetjenesten. Gjennom godt lagspill skal vi bidra til en spesialisthelsetjeneste som lever opp til verdiene. 

Helse Nord RHF har føyd til lagspill som en ny verdinorm i strategien. Som lagspillere tenker vi helhetlig, vi samhandler og deler vår kunnskap og erfaring. Vi tar et felles ansvar for å sikre at vi løser oppgavene med god kvalitet både i prosess og resultat. Vi gjennomfører samfunnsoppdraget til beste for pasientene og til nytte for samfunnet, og møter hverandre med respekt og åpenhet. Pasienter og pårørende er viktige medspillere på laget vårt. Med verdien lagspill forsterker vi vår visjon sammen om helse i nord

Her er også lenke til våre etiske retningslinjer:

Vi skal se helhetlig på alt vi gjør. Derfor er det viktig å ha gode analyser og planer i bunn. 

Hvordan løser vi oppgavene våre? Hvor godt forvalter vi pengene fra Stortinget? Årlig melding er Helse Nord RHF sin årlige hovedrapportering (årsrapport) til Helse- og omsorgsdepartementet. 
 
 
 

Foretaksgruppen Helse Nord består av det regionale helseforetaket Helse Nord RHF og og seks helseforetak (HF).

Helse Nord RHF ledes av et styre og har en administrasjon lokalisert i Bodø. For å sikre god brukermedvirkning, er det etablert brukerutvalg både på regionalt nivå og i  helseforetakene i Helse Nord.​ Flere av helseforetakene har også ungdomsråd.
Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering (SKDE) er en selvstendig enhet i Helse Nord.

Felleseide selskaper

Noen oppgaver, som for eksempel innkjøp, pasientreiser og luftambulansetjenester koordineres av felleseide nasjonale selskaper som de fire helseregionene eier sammen.
Sist oppdatert 27.12.2024