Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
logo Helse Nord

Rekrutterings- og samhandlingstilskudd

Tilskuddet skal understøtte forpliktende samarbeid mellom primær- og spesialisthelsetjenesten om tjenesteutvikling og gode pasientforløp.

Illustrasjonsbilde samhandling

Foto: Illustrasjonsbilder (Colourbox)

Formålet med tilskuddet er videre å legge til rette for et godt desentralisert helsetilbud, med god kvalitet og riktig arbeidsdeling.

Helse Nord RHF har fått i oppgave fra Helse- og omsorgsdepartementet å forvalte et varig rekrutterings- og samhandlingstilskudd på til sammen 130 mill. kroner. I alt 90 mill. av tilskuddet inngår i en søknadsbasert ordning.

Hvem kan søke?

Felles søknad utarbeides i samarbeid mellom kommune(r) og helseforetak og sendes deres lokale helsefellesskap for godkjenning, vurdering og prioritering.

Søknadsfrist

Søknadsfrist til Helsefellesskapene er 1. mars 2025.

Helsefellesskapene oversender deretter prioriterte søknader med vedlegg til Tildelingsutvalg for rekrutterings- og samhandlingstilskudd i Helse Nord innen 1. april 2025.

Krav til søknaden

Det kan søkes om tilskudd til prosjekter og tiltak med en varighet på maksimalt 3 til 5 år. Målet med tiltaket må være at det på sikt skal inngå i ordinær drift. Dokumentert enighet mellom kommune(r) og helseforetak er en forutsetning for tildeling. 

  • Tiltak som retter seg mot følgende pasientgrupper: pasientgruppene med sammensatte behov (pasienter med psykiske lidelser, pasienter med flere kroniske sykdommer, barn og unge samt skrøpelige eldre), tjenester innenfor svangerskaps-, fødsel- og barselomsorg, integrert psykisk helsetjeneste og rustjeneste, rehabilitering og tiltak for å redusere antall utskrivningsklare pasienter. 

  • Tiltak og områder som kan få ned ventetidene i spesialisthelsetjenesten. 

  • Tiltak som tilrettelegger for lokale løsninger i opptaksområdet til de minste sykehusene.

  • Tiltak som kan bidra til økt bærekraft i vår felles helsetjeneste. Bærekraft handler i helsesektoren om å tilrettelegge tjenestene slik at vi kan ta i bruk ny avansert behandling og kunnskapsbasert praksis i både primær- og spesialisthelsetjenesten innenfor de økonomiske rammene som er gitt, og sikre at vi har tilgjengelig kompetanse.  

  • Forventet effekt/nytteverdi med hensyn til økt bærekraft. Følgende vurderinger bør inngå i beskrivelsen:
    • hvordan tiltaket bidrar til at pasientene får tilbud på beste effektive omsorgsnivå (BEON), så nært som mulig der de bor 
    • hvordan tiltaket bidrar til riktig bruk av kompetanse og ressurser
    • eventuelle forutsetninger som må være på plass for at effekt/nytte skal oppnås
  • Tiltak som fremmer rekruttering, stabilisering og god bruk av personell på tvers av primær- og spesialisthelsetjenesten, inkludert oppgavedeling, delte stillinger og arbeidsmiljøtiltak
  • Samarbeid mellom flere kommuner  
  • Utprøving av nye organisasjonsmodeller for samordning av tjenester med ulik grad av integrerte tjenester, for eksempel ett tjenestenivå for helsetjenester til barn og unge med psykiske lidelser. Nye samarbeidsformer bør føre til mer effektiv bruk av kompetanse og personell.
  • Utprøving av nye samhandlingsmodeller i områder hvor spesialisthelsetjenesten omstiller sitt tilbud
  • Tiltak rettet mot samiske pasienter
  • Egen ressursinnsats  og beskrivelse av hvordan tiltaket på sikt kan gå over i ordinær drift
  • Tiltak som fremmer læring, mestring og økt helsekompetanse i befolkningen  

Vi må se kompetanse og kapasitet i sammenheng og på tvers av kommuner og sykehus. Det bør prøves ut tjenestemodeller med integrerte tjenester innenfor flere fagområder, og dersom kommuner og sykehus er enige, kan det også gjøres forsøk med slike modeller.

Rekrutterings- og samhandlingstilskuddet kan blant annet brukes til å prøve ut tiltak lokalt som bygger ned skillene mellom spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

Den søknadsbaserte ordningen skal stimulere til effektiv ressursutnyttelse og ikke skape større behov for helsetjenester i befolkningen. Midlene skal ikke finansiere aktivitet som inngår som del av ordinær drift i dag.

Tiltak som omhandler innovasjon og implementering av digitale løsninger for samhandling må være i tråd med Nasjonal e-helsestrategi, samt bidra til å oppfylle målbilde for digitalisering i helse- og omsorgssektoren. 

Digitaliseringstiltakene som støttes av ordningen skal ved implementering
oppfylle kravene i Norm for informasjonssikkerhet i helsesektoren og være bygget på øvrige normerte nasjonale standarder. Kommunene oppfordres til å forankre tiltakene i kommunal samstyringsstruktur for digitalisering. Målsettingen med tiltaket må være at det på sikt skal lede fram til felles regionale og nasjonale løsninger.


Involvering av brukere, tillitsvalgte og vernetjenesten må dokumenteres i søknaden.

Kommune(r) og helseforetak utarbeider en felles søknad som sendes deres lokale helsefellesskap for godkjenning, vurdering og prioritering.

Helsefellesskapene oversender deretter sine prioriteringer til Tildelingsutvalg for rekrutterings- og samhandlingstilskudd i Helse Nord for koordinering og tildeling.


Tildelingsutvalget skal gjennom diskusjon og forhandling komme frem til konsensus om tildeling av rekrutterings- og samhandlingstilskuddet. 

Søknadsfrist til Helsefellesskapene: 1. mars 2025.

Kontaktinformasjon til lokalt helsefellesskap finner du i søknadsskjemaet under.

Helsefellesskapene oversender deretter prioriterte søknader med vedlegg til Tildelingsutvalg for rekrutterings- og samhandlingstilskudd i Helse Nord innen 1. april 2025. 

Søknadsskjema for rekrutterings- og samhandlingstilskudd i Helse Nord.docx

Forventet nytte -Tabell for bruk ved beskrivelser av effekt_nyttverdi.docx

Som del av Helse Nord RHF sitt forvaltningsansvar skal Helse Nord RHF rapportere om bruken av rekrutterings- og samhandlingstilskuddet til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

Rapporteringen skal omhandle vurdering av effekt av tiltak, læringspunkter og muligheter for spredning. Også oversikt over årlig brukte midler i prosjektet skal inngå. Rapportering skal skje gjennom årlig melding fra helseforetakene til Helse Nord RHF, som deretter rapporterer videre til HOD.

Den søknadsbaserte ordningen vil evalueres med mål om å vurdere hvordan ordningen støtter opp om intensjonen med tilskuddet jfr. vedlegg i Prop 104 S. Evalueringen skal gjennomføres i samarbeid med helsefellesskapene i Nord-Norge senest høsten 2026

Tildelingsutvalget for rekrutterings- og samhandlingstilskuddet i Helse Nord består av fire kommunale representanter (leder/nestleder i de fire helsefellesskapene), to representanter fra sykehusforetakene (Finnmarkssykehuset/ Nordlandssykehuset og Universitetssykehuset i Nord-Norge/ Helgelandssykehuset med rullering hvert andre år) og to representanter fra Helse Nord RHF.

Regionalt brukerutvalg oppnevner brukerrepresentant som observatør med tale- og forslagsrett.

Ledelse av tildelingsutvalget rulleres mellom deltakere fra kommunen og spesialisthelsetjenesten. Helse Nord RHF har sekretariatsfunksjonen.

Formål

Tilskuddet skal understøtte forpliktende samarbeid mellom primær- og spesialisthelsetjenesten om tjenesteutvikling og gode pasientforløp. Formålet med tilskuddet er videre å legge til rette for et godt desentralisert helsetilbud, med god kvalitet og riktig arbeidsdeling. 

Bedre samordning av tjenester er sentralt i utviklingen av en mer bærekraftig helse- og omsorgstjeneste i Nord-Norge. Utredningsarbeidet i forbindelse med Tiltak som bidrar til bærekraft i Helse Nord har vist at tjenestene ikke kan fortsette som før. Innovasjon, økt samarbeid og bedre samordning av primær- og spesialisthelsetjenesten er nødvendig. Tjenestene må i større grad sees i sammenheng og tilpasses hverandre. Rekrutterings- og samhandlingstilskuddet skal understøtte dette arbeidet.  

Bruken av rekrutterings- og samhandlingstilskudd er beskrevet  i Nasjonal helse- og samhandlingsplan og ytterligere presisert i vedlegg til Oppdragsdokument 2024 – Tilleggsdokument etter Stortingets behandling av Prop 104 S (2023-2024).  

Det er en forutsetning at tilskuddet skal understøtte tiltak som bidrar til bedre samhandling og god bruk av personell på tvers av tjenestenivåene i Helse Nord. Det er videre et krav at det skal være likeverdighet mellom kommuner og sykehus med hensyn til å foreslå hvordan midlene skal benyttes og at midlene brukes etter enighet.

Rekrutterings- og samhandlingstilskuddet skal bidra til å finansiere prosjekter og tiltak i maksimalt 3 til 5 år. Målet med tiltaket må være at det på sikt skal inngå i ordinær drift.

 

Spørsmål om ordningen, ta kontakt:

Portrettbilde Kari Bøckmann

Kari Bøckmann

Seniorrådgiver, helsetjenester og samhandling

kari.bockmann@helse-nord.no

 

Innspill til ordningen

Det har vært gjennomført dialogmøter om den søknadsbaserte ordningen med helsefellesskapene 11. september og 2. oktober 2024. Forslaget til innretning ble  justert som følge av disse møtene.

Helse Nord RHF har bedt om innspill på følgende: 

  1.  Prioriterte tiltak og vurderingskriterier

  2. Tidspunkt for søknadsfrister

  3. Forslag til regionale strukturer for erfaringsdeling og læring med hensyn til rekrutterings- og samhandlingstiltak mellom primær- og spesialisthelsetjenesten som bidrar til økt bærekraft i vår felles helsetjeneste.

Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024-2027 peker på behovet for bedre samhandling mellom tjenestene for å sikre en mer bærekraftig felles helsetjeneste i fremtiden.

Også utredningsarbeidet i forbindelse med Tiltak som bidrar til bærekraft i Helse Nord viser at tjenestene samlet sett ikke kan fortsette som før og at tjenesteinnovasjon og økt samarbeid mellom primær- og spesialisthelsetjenesten er nødvendig.

Den søknadsbaserte ordningen for rekrutterings- og samhandlingstilskudd vil understøtte gode initiativ og det er ønskelig å komme i gang med ordningen raskt. 

Den søknadsbaserte ordningen er ny og Helse Nord RHF vil legge opp til en gjennomgang/evaluering av ordningen i løpet av 2026.

Ordningens innretning ble behandlet av styret i Helse Nord RHF 18. desember 2024.

Oversendelsesbrev - rekrutterings- og samhandlingstilskudd.pdf

Frist for innspill var 20. november 2024. 

    Samhandling i Helse Nord

    Bedre samarbeid mellom kommuner og sykehus er til beste for pasienten. 
    Samhandling mellom sykehus og kommune
    En gruppe personer i et rom
    Sist oppdatert 17.01.2025