Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Helse Nord
Et par jenter som ser på en avis

– De beste løsningene kommer ofte fra de som jobber med det hver dag

Har du og kollegene dine ideer for bedre pasientflyt, smartere oppgavefordeling eller en mer effektiv arbeidsdag? Tørn-programmet i Helse Nord inviterer nå til læringsnettverk for team som vil gjennomføre forbedringsprosjekter. Meld din interesse nå!

Ingrid Bredesen Hangaas, Helse Nord RHF
Publisert 11.03.2025

– De beste løsningene kommer ofte fra de som jobber med det hver dag. De ser mulighetene og utfordringene på nært hold. Vi motiveres til å overvinne utfordringer og skape endringer når vi får tillit, jobber sammen og spiller hverandre gode, sier Benedikte Almton Dyrhaug, regional Tørn-koordinator i Helse Nord RHF.  

Bakgrunnen for Tørn-programmet er at sykehusene i Nord-Norge står overfor store utfordringer, spesielt knyttet til mangel på kompetanse og personell. Hovedårsakene er kort forklart at det blir stadig flere eldre som trenger helsehjelp, samtidig som det blir færre yngre som kan jobbe i helsetjenesten.

Portrettbilde av Benedikte Almton Dyrhaug
– Skal vi klare å levere gode helsetjenester til den nordnorske befolkningen også i fremtiden, er vi nødt til å tenke nytt og bruke fagfolkene våre på best mulig måte. Det er nettopp det Tørn-programmet skal bidra til, sier Benedikte Almton Dyrhaug, regional Tørn-koordinator i Helse Nord RHF.

– Vi er nødt til å tenke nytt

Konsekvensene for pasientene kan være lange ventetider og fristbrudd. For de ansatte kan konsekvensene være høy arbeidsbelastning og økt sykefravær. For sykehusene betyr det høye utgifter til overtid og vikarinnleie.

– Skal vi klare å levere gode helsetjenester til den nordnorske befolkningen også i fremtiden, er vi nødt til å tenke nytt og bruke fagfolkene våre på best mulig måte. Det er nettopp det Tørn-programmet skal bidra til, forklarer Dyrhaug. 

Riktig organisering og oppgavedeling

Tørn er et kvalitetsutviklingsprogram som skal fremme riktig organisering og oppgavedeling i helse- og omsorgstjenestene. Dette inkluderer blant annet oppgavedeling, samlokalisering av tjenester, nye arbeids- og organisasjonsformer, samt bruk av ny teknologi. 

– Dette er noe sykehusene allerede har jobbet lenge med. Det vi skal gjøre gjennom Tørn-programmet, er å styrke arbeidet, jobbe sammen og sørge for at det vi vet fungerer tas i bruk av flere. Regionale læringsnettverk er arena for dette, forklarer Dyrhaug. 

En gruppe mennesker som sitter i et rom med store skjermer
Hva er et læringsnettverk?

Læringsnettverk er en internasjonalt anerkjent metode for å implementere forbedringstiltak med støtte fra eksperter og erfaringsutveksling i helse- og omsorgstjenesten. Mer om læringsnettverk som metode på fhi.no.

Målet med læringsnettverkene til Tørn-programmet i Helse Nord er å forbedre pasientflyt, fremme riktig oppgavedeling og organiseringen av helsetjenestene.

Det første regionale læringsnettverket til Tørn-programmet i Helse Nord startet opp i november 2024. Der er syv team - alle med hvert sitt forbedringsprosjekt - godt igang med arbeidet. 

Kristin Johannesen veileder teamet

Læringsnettverkene ledes av forbedringsekspertene Kristin Johannessen (bildet) fra UNN, Linda Djupos fra Nordlandssykehuset og Benedikte Almton Dyrhaug fra Helse Nord RHF. 

Teamene som deltar består av både leder og medarbeidere fra ulike faggrupper som berøres av endringen. Hele teamet deltar på alle samlingene. Fire av dem holdes fysisk i Bodø eller Tromsø, og fire er digitale. 

På samlingene får deltakerne undervisning i teamarbeid og ulike prosessverktøy. De får også en unik mulighet til å dele erfaringer med andre team fra hele landsdelen. 

Mellom samlingene jobber teamene videre med prosjektene og får støtte og ekspertise fra lokale forbedringsveiledere.

Gruppearbeid på læringsnettverk med team fra Nordlandssykehuset
Høy arbeidsbelastning, høy turnover eller begrenset kapasitet?

Det andre læringsnettverket som Helse Nord RHF nå inviterer til, starter opp den siste uka i august 2025 og har plass til 15 team.

Deltakelse vil være spesielt relevant for enheter som ønsker å styrke samarbeid, innovasjon og effektivitet i tjenestene. 

–  Vi oppfordrer helseforetakene til å melde på tverrfaglige team som skal jobbe målrettet med endringsprosesser. Og særlig enheter med utfordringer som høy arbeidsbelastning, høy turnover eller begrenset kapasitet, sier Benedikte Almton Dyrhaug.

Er dette noe for deg og dine kollegaer? Se hvordan du melder din interesse nederst på siden.

– Du lærer nyttige verktøy

Et av teamene som deltar på det pågående læringsnettverket kommer fra Finnmarkssykehuset. Målet med deres forbedringsprosjekt er at flest mulig pasienter skal ta i bruk en ny selvbetjeningsløsning og bestille pasientreisen sin selv på helsenorge.no. 

– Det vil redusere arbeidsbyrden for behandlere både i primær- og spesialisthelsetjenesten, forklarer teamleder Bjørn Erik Johansen. 

Til daglig er han leder for pasienttransport i Finnmarkssykehuset. Han synes det er både interessant og lærerikt å delta på læringsnettverket til Tørn-programmet.

Teamleder Bjørn Erik Johansen
– Vi lærer verktøy vi kan bruke i andre endringsprosesser, sier Bjørn Erik Johansen, avdelingsleder for pasienttransport i Finnmarkssykehuset.

 

– I tillegg til å få hjelp til dette konkrete prosjektet, lærer vi verktøy vi kan bruke i andre endringsprosesser. Vi skal blant annet i gang med å redusere antall bomturer for drosjer. Nå har vi verktøyene som vil gjøre denne jobben mye enklere, forteller Johansen og kommer med en klar oppfordring: 

– Jeg vil oppfordre andre til å melde seg på. Verktøyene du lærer der er nyttige, uansett om du jobber på poliklinikk, sengepost eller andre steder i sykehuset. 

To som snakker sammen på læringsnettverket i Bodø
– Man trenger ikke alltid å finne opp kruttet på nytt!

Fra Nordlandssykehuset deltar et team fra avdeling for akuttpsykiatri. De skal gjøre noe med høyt overtidsbruk og stor arbeidsbelastning på de ansatte på avdelingen.

– Noe av det beste med læringsnettverket er at vi deler erfaringer på tvers. Blant annet med teamet fra akuttenheten på UNN, som også deltar. Vi opplever mange av de samme problemstillingene og deler løsninger med hverandre, sier teamleder Ann Sofie Magnussen (i midten) og legger til:

– Man trenger ikke alltid å finne opp kruttet på nytt!

– Vil du anbefale andre å delta?

– Ja, absolutt! Det er en viktig arena for å få satt i gang og gjennomført endringsprosesser. Bare husk å få med de ansatte. Det er tross alt deres arbeidsdag dette handler om. Du kommer ikke i mål uten dem, understreker Magnussen.

– Bruk tid på fagfolka som blir berørt av endringene

Fra UNN Narvik deltar et team som skal jobbe med bedre oppgavedeling mellom sykepleier og kostverter. 

– Vi ønsker å la kostvertene overta flere av oppgavene rundt mat til pasientene på sengeposten. Dette vil ikke bare frigjøre tid for sykepleierne, men også forbedre pasientenes ernæring, noe som kan redusere liggetiden, sier Hanne J. Nilsen,  enhetsleder ved matforsyninga på UNN Narvik.

Hun mener det er tre klare gevinster ved å delta på læringsnettverket:

– For det første lærer vi mange nyttige verktøy. For det andre får vi satt av tid til endringsarbeidet. Og sist, men ikke minst så har vi lært en god del om hvor viktig det er å bruke tid på interessentene dine, altså de fagfolkene som blir berørt av endringene. Det er helt avgjørende for å lykkes med endringen, poengterer hun.
 

En gruppe mennesker som poserer for et bilde
Teamleder Hanne. J. Nilsen (nr. 2 f.v.) omgitt av noen av deltakerne på forbedringsteamet fra UNN Narvik.

 

Teamet fra Helgelandssykehuset på læringsnettverk i Tromsø 2025
Verdifull veiledning i arbeidet med prosjektet

Fra Helgelandssykehuset deltar et team med prosjektet "Bedre ernæring, mindre belastning". 

– Vi ønsker å innføre en kostvertordning hvor dedikerte ressurser tar ansvar for matservering, ernæringsoppfølging og pasientopplevelse rundt måltidene, forklarer teamleder Kristin Berntvik Mulstad.

Gjennom prosjektet ønsker de å redusere belastningen hos helsepersonell og samtidig øke kvaliteten på ernæring og måltidsservering til pasientene.

– Hva tenker du om å være med på læringsnettverket? 

– Som prosjektgruppe opplever vi dette som både lærerikt og inspirerende. Vi får verdifull veiledning i arbeidet med prosjektet, og erfaringsdeling gir oss nyttige innsikter, undestreker Mulstad.

Er dette noe for deg og dine kollegaer?

Helseforetakene skal sende inn oversikt over aktuelle forbedringsprosjektet innen 1. mai, så vær ute i god tid!

  • Læringsnettverk er et verktøy som blir brukt i forbedringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Hensikten er å spre kompetanse på ulike områder og bedre kvaliteten på tjenestene.

  • Læringsnettverk støtter team som jobber med forbedringsprosjekter ved å tilby metodikk og praktiske verktøy for implementering av endringer.

  • Læringsnettverk er en internasjonalt anerkjent metode for å implementere forbedringstiltak med støtte fra eksperter og erfaringsutveksling.

  • Les mer om læringsnettverk

  • Læringsnettverket består av fire fysiske samlinger som gjennomføres vekselsvis i Tromsø og Bodø, og varer fra lunsj til lunsj. I tillegg gjennomføres fire digitale møter.

  • Det vil bli digitale oppstartsmøter for teamlederne i juni 2025. Det første digitale møtet for hele teamet gjennomføres siste uka i august og den første fysiske samlingen i september 2025.

  • Hele teamet deltar på samlinger som inkluderer undervisning om teamarbeid og prosessverktøy, erfaringsdeling fra andre deltakere og gruppearbeid. Dette gir gode muligheter til å lære av andres erfaringer og få nye perspektiver på eget arbeid.

  • Mellom samlingene jobber teamene videre med prosjektene og får støtte og ekspertise fra lokale forbedringsveiledere.

  • Midtveis mellom samlingene møtes teamene til et digitalt statusmøte der fremgang og utfordringer presenteres. På denne måten understøtter læringsnettverket fremdrift og øker sannsynligheten for effektive og varige endringer.
Tidslinje læringsnettverk
Læringsnettverkets struktur og innhold

 

 

  • Helse Nord RHF kan tilby plass for inntil 15 ledere med deres team

  • Deltakelse er relevant for enheter som ønsker å styrke samarbeid, innovasjon og effektivitet i tjenestene.

  • Helseforetakene oppfordres til å melde på tverrfaglige team som skal jobbe målrettet med endringsprosesser, og særlig enheter med utfordringer som høy arbeidsbelastning, høy turnover eller begrenset kapasitet.

  • I løpet av programmet vil deltakerne lære om forbedringsarbeid og oppgavedeling. De vil få verktøy som fremmer en kultur for kontinuerlig forbedring, og praktisk erfaring med prosjekter som gir varige fordeler for både ansatte og pasienter.

  • Du vil ikke bare bidra til bedre måter å løse oppgaver på, men også lære av andres arbeid.

  • Hvert team skal bestå av:
    • Teamleder
    • Tillitsvalgt(e) eller verneombud
    • Medarbeidere fra ulike faggrupper som berøres av oppgavedeling og/eller endring i arbeidsprosessen

  • I tillegg skal helseforetaket stille med en lokal forbedringsveileder som vil støtte teamet i forbedringsarbeidet. Dersom forbedringsteamet ikke har en utdannet forbedringsagent skal teamets forbedringsveileder delta på samlingene. 

  • Ledere bes melde sin interesse til avdelings- og klinikksjef, da helseforetakene er bedt om å melde på teamene i prioritets rekkefølge. 

  • Helseforetakene sender inn oversikt over aktuelle forbedringsprosjektet innen 1. mai, så vær ute i god tid!

  • Tilbakemelding om plass gis innen 9. mai. Påmelding og deltakelse i læringsnettverket er bindende.

  • Følgende invitasjon er sendt til alle helseforetakene: Invitasjon til regionalt læringsnettverk Tørn - kull 2.pdf

 

  • Helse Nord RHF og dekker kostnader knyttet til møtelokaler, servering, ledelse, koordinering og faglige bidrag knyttet til gjennomføring av læringsnettverket.

  • Foretakene dekker selv reisekostnader, samt frikjøp av tid til prosjektteam og lokal forbedringsveileder(e). Det vil være naturlig å se disse kostnadene i sammenheng med rekruttere- og beholdetilskuddet, jfr styresak 71–2024.

Helse Nord RHF har etablert en regional programgruppe for Tørn med representanter fra alle helseforetakene i regionen. Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med en av oss.

Portrettbilde av Benedikte Almton Dyrhaug

Benedikte Almton Dyrhaug

Regional koordinator

benedikte.almton.dyrhaug@helse-nord.no 91693910

Hege Torp Mathiesen

Tørn-koordinator, Finnmarkssykehuset

hege.torp.mathisen@finnmarkssykehuset.no
En person som smiler til kameraet

Aleksandra Kello

Tørn-Koordinator, Universitetssykehuset Nord-Norge

aleksandra.kello@unn.no
En kvinne som smiler til kameraet

Grethe Mortensen Brobakk

Tørn-koordinator, Nordlandssykehuset

grethe.brobakk@nordlandssykehuset.no
En person som bruker briller

Silje Paulsen

rådgiver, Helgelandssykehuset

Silje.Paulsen@Helgelandssykehuset.no

TØRN-programmet i Helse Nord

Tørn-programmet skal bidra til å styrke systematisk forbedringsarbeid og erfaringsdeling, samt samarbeid på tvers av helseforetakene for bedre bruk av kompetanse og personell.

TØRN-programmet
Et par jenter som ser på en avis