Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Helse Nord

Disse tildeles forskningsmidler for 2025

Helse Nord har tildelt drøye 119 millioner kroner til forskningsprosjekter for 2025.

Kristina Lindstrøm, Helse Nord RHF
Publisert 05.12.2024
Sist oppdatert 27.12.2024
En person som har på seg munnbind

Illustrasjon: Adobe Stock

Forskningsmidlene fordeles slik:

  • 30 millioner kroner til 35 nye prosjekter
  • 89,4 millioner kroner til pågående prosjekter

Her kan du se hvem som er tildelt forskningsmidler   

Tildelingen gir støtte til 95 pågående og 35 nye prosjekter. Den nye tildelingen støtter 2 prosjekter innen kategorien Kliniske behandlingsstudier gjennom regionalt samarbeid (KlinReg), 14 ph.d.-stipend, 10 postdoktorstipend, 2 korttidsprosjekt, mens resten fordeler seg på prosjekttypene utenlandsstipend (5), startstipend (1) og fullføringsstipend ph.d.-grad (1).

- Vi tildeler et rekordstort beløp til nye prosjekter. Dette skyldes i stor grad tildelingen til de to KlinReg-prosjektene, som er Helse Nords mest omfattende søknadstype. Samtidig finansierer vi øvrige søknadstyper på samme nivå som tidligere år, sier Tove Klæboe Nilsen, forskningsdirektør i Helse Nord RHF.

Større kliniske studier iverksettes  

Kategorien KlinReg lyses ut ca. hvert tredje år. De to tildelte prosjektene er innen prioriterte strategiske områder, og vil bidra til at vi får igangsatt større forskningsprosjekter på viktige områder. Disse studiene gir mulighet for å rekruttere et større antall pasienter fra hele regionen. KlinReg-prosjekter skal også fremme regionalt samarbeid og bidra til å styrke forskningsmiljøene i de mindre helseforetakene. Forskningen skal skje både ved UNN, Nordlandssykehuset, Helgelandssykehuset og Sykehusapotek Nord, og ha samarbeid med UiT.

- Jeg er meget glad for at vi med dette kan sette i verk større kliniske prosjekter i regionen som kan bidra til å realisere våre mål. Helse Nord trenger flere kliniske behandlingsstudier som kan gi pasienter tilgang til ny diagnostikk og utprøvende behandling, sier forskningsdirektøren.

Rekruttering til forskning

Det er et mål at flere forskere fortsetter karrieren og forskningen sin etter å ha fullført doktorgrad, og dette har blitt vektlagt i tildelingen. I årets utlysning ble det satt av en kvote på inntil 10 postdoktor-/forskerstipend, og det er gledelig å se at det foreligger 10 sterke søknader innenfor den fastsatte økonomiske rammen, samt flere gode søknader som dessverre ikke nådde opp innen gitt budsjett.

- Det er positivt at forskningsmiljøene har tatt denne føringen fra Helse Nord på alvor og sendt inn solide søknader. Karrierebygging innen forskning er en viktig prioritering, som også vil bli vektlagt i neste utlysning, sier Tove Klæboe Nilsen.

Årets tildeling viser en god tematisk bredde i forskningen, og Helse Nords strategiske prioriteringer er godt ivaretatt. Forskningsmidlene er også godt fordelt geografisk i regionen, og spesielt gledelig for Helgelandssykehuset som får tildelt to nye prosjekter.

Midler til prosjektetableringsstøtte

Helse Nord RHF viderefører utlysningen av prosjektetableringsstøtte i 2025. Her kan det søkes om lønnsmidler eller driftsmidler for å utforme søknad om ekstern finansiering. Formålet er å legge til rette for økt ekstern finansiering av klinisk forskning i regionen. Søknaden om prosjektetableringsstøtte må være forankret i et helseforetak eller SKDE. 

Aktuelle eksterne finansieringskilder kan for eksempel være KLINBEFORSK, Forskningsrådet eller EU.

Se hvem som fikk prosjektetableringsstøtte i 2024   

Brev om tildeling sendes til forskningsansvarlig i løpet av desember. Brevet vil inneholde informasjon om tildelte midler og hvilke forpliktelser som er knyttet til bruk av midlene. I tillegg følger informasjon om søknadens karakterer og en kort skriftlig kommentar til søknaden ut fra gitte vurderingskriterier, kvalitet og nytte.

Brev om avslag sendes til søkeinstitusjon i løpet av desember/januar med informasjon om søknadens karakterer og en kort skriftlig kommentar til søknaden ut fra gitte vurderingskriterier, kvalitet og nytte.

Institusjonene v/forskningsleder får deretter oversikt over hvordan søknadene fra egen institusjon er vurdert.

For spørsmål: send e-post til forskningsmidler@unn.no (sekretariatet for Helse Nord RHFs forskningsmidler)

Relaterte vedlegg