Har skaffet kuvøser for å transportere koronasmittede

Koronaberedskapen

Helse Nord har kjøpt inn kuvøser for trygt å kunne transportere alvorlig syke koronasmittede pasienter på vei, vann og i lufta.

EpiShuttle er en kuvøse for transport av smittefarlige pasienter. Foto: EpiGuard

​Transport av veldig syke koronapasienter er utfordrende med tanke på smittevern. Derfor har Helse Nord nå gått til anskaffelse av tre EpiShuttle- kuvøser for å trygt kunne transportere også voksne pasienter.

- Dette er noe vi gjør for å forsterke beredskapen og kapasiteten vår med tanke på å kunne håndtere kritisk syke smittepasienter også i lufta. Vi er veldig glade for at disse kuvøsene nå er i bestilling, sier administrerende direktør i Helse Nord Cecilie Daae.

I dag finnes det én slik kuvøse i Tromsø (UNN), og denne har allerede vært i bruk.

Norskprodusert

EpiShuttle er norskprodusert, og ble utviklet i forbindelse med ebolaepidemien.  Det er laget nye rutiner for smitterengjøring for raskest mulig klargjøring for nye koronapasienter, og kuvøsene kan transporteres i de fleste ambulansebiler og ambulansebåter.

Helse Nord RHF har bestilt tre nye EpiShuttles for strategisk plassering i regionen. Levering av disse er ennå uavklart.

Vil bruke ambulansehelikoptre

Smittekuvøsene er for store til å gå inn i ambulanseflyene, derfor legges det nå til rette for alternative måter å fly kuvøsepasienter på.

Ambulansehelikoptrene i Brønnøysund og Harstad (H145) er godkjent for transport med pasient i EpiShuttle. Den større helikoptertypen (AW139) som står i Tromsø og Ålesund, samt H145T2, kan fly disse kuvøsene, men helikoptrenes kabin er i trangeste laget for smitteteamet.

EpiShuttle er godkjent for bruk i SeaKing, og i tillegg er Forsvarets Bell-helikoptre også klarert for transport med Epishuttle. Bell stasjonert på Bardufoss er mest relevant for øyeblikket på grunn av nærheten til smitteteamet ved UNN Tromsø.